10 načinov, preko katerih svojemu otroku pomagate razvijati logično mišljenje

Najverjetneje v igrah na plaži, lončkih, lopatkah in pesku vidite zgolj nedolžno otroško igranje. Ali veste, da so to dejansko osnove, s katerim otroka učite tudi nekaj o naravoslovju, tehnologiji, inženiringu in matematiki?

Najbrž se vam zdi kot oddaljen projekt, a nikoli ne prezgodaj, da bi vašega otroka začeli učiti logičnega mišljenja s pomočjo številk, reševanja problemov in kodiranja. To bo izredno uporabno, ko bodo odraščali, saj bodo imeli spretnosti, ki jim bodo pomagale do boljših in bolje plačanih delovnih mest.

Logično mišljenje

Navdušite jih že zdaj in počakajte, kam jih bo interes vodil v prihodnosti.

V nadaljevanju zapisujemo 10 najboljših načinov, s katerimi lahko razvijate logično mišljenje in meljete otroke možgančke.

Igrajte se s peskom in vodo

Vašemu otroku se bo morda zdelo, da gre le za prelivanje, gradnjo gradov in podiranje zgrajenega, a ravno igranje s peskom in vodo mu daje začetno naravoslovno znanje. Učijo se o značilnostih tekočin in peska, kako se obnašajo, koliko merijo in kako težki so – gre za osnove fizike. Če jim boste dali na izbiro več lončkov in jih pustili, da jih napolnijo, nekatere od njih pa celo dali v vodo, da splavajo, pa jih boste naučili še mnogo več.

Učite jih številke

Nikoli ni prezgodaj, da ne bi svojega otroka začeli učiti osnovnih matematičnih funkcij. Naučite ga preprosto otroško pesem, ki govori o številkah. Prav tako lahko poiščete izobraževalne igrače, s katerimi boste vzbudili otrokov interes za številke: domine, ure itd.

Logično mišljenje

Gradite z njim

Gradnja konstrukcij z igračami prav tako razvija otrokovo logično mišljenje. Poleg štetja stavb, obročov in avtomobilov se naučijo tudi koncepta “manj-več”, “višje-nižje”. Opazili boste, kako se njihovo znanje veča med igro samo. Otrok bo hitro razumel, da je en visok stolp enako visok kot dva polovična stolpa , ki stojita en na drugem.

Spoznajte ga s kodiranjem

Včasih otroci bolje obvladajo računalnike, kot mi, kar nas spravlja v neprijeten položaj, a ne skrbite – potisnite ga v digitalni svet že kot majhnega, saj vam bo hvaležen.

Igrajte se z igrami na papirju

Svinčnik in kosi papirja so odličen način za razvijanje logičnega mišljenja. Začnete lahko s papirnatimi puzlami, preko katerih se nauči pravilnega postopka in zaporedja igranja, nadaljujete pa lahko s sudokujem in podobnimi izzivi, ki bodo poskrbeli, da bodo možgančki neprestano aktivni.

Logično mišljenje

Merite z njim

Merite in dajte prostor pomembnim konceptom, ki se jih mora otrok naučiti. Pustite mu, da izmeri različne oblike, predmete in razdalje. Dovolite mu, da se vključi v celoten proces kuhanja, s katerim bo dojel razmerja in znal prešteti določene surovine ter z njimi rokovati.

Razvijte sposobnost reševanja problemov

Če ga boste naučili reševanja problemov že v mladih nogah, mu prehod v šolo ne bo tako težaven. Prav tako ne bo ob prvem porazu obupal in vedno si bodo prizadeval, da bi rešil vsako zagato, ki mu pride naproti.

Igrajte se družabne igre

Družabne igre so odličen način razvijanja logičnega mišljenja, še posebej ob turobnih deževnih večerih. Vsaka igra, ki od sodelujočega zahteva postavitev strategije, mu bo prišla še kako prav.

Logično mišljenje

Razporejajte predmete

Razporejanje predmetov po obliki, velikosti in barvi je odličen test, da preverite nivo otrokovega logičnega mišljenja. Razporejanje mu bo pomagalo razumeti enakosti in razlike predmetov. Razumel bo, da sta krog in trikotnik drugačne oblike kljub temu, da sta enako pobarvana.

Pojdite na lov za zakladom

Pripravite jim igro lova za zakladom – bodisi zunaj, bodisi znotraj. Otroci se bodo na ta način naučili sledenja navodil in dojemanja namigov, hkrati pa bodo razvijali sposobnost reševanja problemov. Namige lahko prilagodite njihovi starosti – mlajši naj imajo namige, ki vključujejo barvo, starejše pa lahko preizkusite z bolj kompleksnimi ugankami z namenom, da dosežejo želen cilj.

Anja Damjanović za Digital School

Si želite, da bi vaš otrok razvijal svoje logično mišljenje z nami in s pomočjo programiranja? PRIJAVNI OBRAZEC