3 razlogi, zakaj bi morali uporabljati bližnjice na tipkovnici

Ali ste vedeli, da vam bližnjice na tipkovnici omogočajo večjo produktivnost in izboljšano časovno optimiziranost? Izraz »bližnjica« se lahko piše nerodno, ker nikoli ne vemo, ali ga sestavljajo ena ali dve črki J, ampak računalniki jo imajo vseeno radi.

Preberite si tri razloge, ki bodo spodbudili vas in vaše otroke, da boste od zdaj naprej pogosteje uporabljali bližnjice na tipkovnici.

1. Efektivnost in časovna učinkovitost

Z uporabo bližnjic na tipkovnici ste bolj učinkoviti pri nalogah, ki jih izvajate na računalniku. Ko boste enkrat neprestano poseganje roke na miško zamenjali s tipkovnico, boste opazili, kako se vam je povečala tudi produktivnost. Vzemimo primer, ko želite označiti celo besedilo – ali boste hitrejši, če se z miško najprej postavite na začetek dokumenta, kliknete in zgraaaabite do dna, ali bo preprosto najbolje, če kliknete CTRL+A in je zadeva rešena v manj kot eni sekundi?

2. »Multitaskanje«

Ne glede na to, ali je »multitaskanje« vaš družinski prijatelj ali ne, si morate priznati, da to od vas kdaj pa kdaj življenje tudi zahteva. To je sposobnost, zaradi katere lahko delate kljukice na dnevnem seznamu opravkov hitreje, še posebej, če vaše delo sestoji iz ducat odprtih zavihkov v spletnem brskalniku, vi pa se morate med njiimi znajti, kot v labirintu. Če poznate prave bližnjice na tipkovnici, je takšno »multitaskanje« veliko enostavneje. Na začetku vam bo morda težko z eno roko uporabljati tipkovnico, z drugo pa miško, a ko se enkrat navadite na takšen način delovanja, si lahko kar sami nadenete naziv »tipkovnični ninja«.

3. Zdravje

Redkeja uporabe miške in zamenjava z bližnjicami na tipkovnici pripomoreta k zmanjšanju tveganja za poškodbe ponavljajočih se gibov (RSI – Repetitive Syndrome Injury). Veliko ljudi, pri katerih se pojavi omenjena poškodba, trpi zaradi bolečin v zapestju ali v prstih. Samo predstavljajte si neprestano klikanje na en in isti gumb miške … Če boste uporabljali bližnjice na tipkovnici, boste prikrajšani za kar 100 ponavljajočih se gibov dnevno.

Bližnjice na tipkovnici

Najpogostejše bližnjice na tipkovnici

Poglejmo si primer Windows tipkovnice in najpogostejše bližnjice, za katere je dobro, da kmalu postanejo del vašega vsakdana.
CTRL+Z: razveljavi
CTRL+A: označi vse
CTRL+X: izreži
CTRL+W: zapri
ALT+TAB: preklopi med zavihki
ALT+F4: zapri aplikacijo
WIN+leva/desna puščica: pomakni okno
F5: osveži
CTRL+F: išči
CTRL+C: kopiraj
CTRL+V: prilepi

Tiste malo manj pogoste, a kljub temu uporabne, pa so:
F2: preimenuj
WIN+L: zakleni računalnik
WIN+I: odpri nastavitve
WIN+S: razišči Windows
WIN+PRTSCN: shrani »screenshot«
CTRL+SHIFT+ESC: odpri upravitelja opravil

Na čim manj ponavljajočih se gibov! Več na: Essential Keyboards Shortcuts

Bližnjice na tipkovnici

STEM igračeKaj je binarni sistem in kako ga brati