Kaj je digitalno državljanstvo in zakaj ga mora vaš otrok spoznati?

Digitalno državljanstvo se morda sliši dolgočasno, a nikakor ni potrebe, da je. Kaj je to in zakaj ga vaš otrok mora nujno spoznati, si preberite v tem zapisu.

Nedavno nazaj smo velik poudarek dali ozaveščanju o internetni varnosti in internetnemu nasilju, s tem pa smo spodbujali prijetno uporabo vsemogočnega interneta. Zdaj, ko svet postaja čedalje bolj digitalen, so se posledično naše odgovornosti do učenja otrok spletne varnosti še povečale, načinov za dosego tega pa je vedno več.

Tehnološke spremembe nas silijo razširiti miselne koncepte o obnašanju na internetu. In ti koncepti so se združili v nadpomenko z imenom digitalno državljanstvo.

Digitalno državljanstvo

Kaj je digitalno državljanstvo?

Mike Ribble našteva devet elementov digitalnega državljanstva, ki jih smatra kot norme primernega in odgovornega vedenja pri uporabi tehnologij. Drugi strokovnjaki so jih identificirali osem. Te vključujejo tako varno uporabo spleta, internetno nasilje, plagiatorstvo itd. Z učenjem digitalnega državljanstva otroke opolnomočimo s sposobnostjo kritičnega mišljenja, varnega obnašanja, spletne odgovornosti, sodelovanja …

Zakaj je digitalno državljanstvo tako pomembno?

Vsi si želimo, da bi naši otroci na spletu bili varni, srečni in etični. Tako, kot se obnašajo v analognem svetu.

Otroci nimajo dovolj življenjskih izkušenj in razvitih miselnih funkcij, da bi tehnologijo uporabljali varno in efektivno. Ravno zaradi tega potrebujejo vodenje odraslih, ki jim zaupajo, pa naj bodo to starejši bratje ali sestre, starši ali učitelji.

Vsi otroci se bodo slej ali prej srečali z internetom in ga začeli uporabljati. To je točka, ki se ji ne bodo mogli izogniti. Tehnologija jih spremlja na vsakem koraku in temu ne bodo mogli pobegniti. Tega se moramo zavedati odrasli in jim podati priložnost, da jih v skladu z otrokovimi interesi usmerimo na pravo pot uporabe interneta.

Digitalno državljanstvo

Kako otroke učiti digitalnega državljanstva?

Živimo v digitalnem svetu, ki nam ponuja nešteto možnosti za uporabo tehnologije. Ne želimo si blokirati tega, niti si ne želimo, da bi otroci odraščali v strahu pred spletom. Čas je, da si učenje digitalnega državljanstva postavimo na prioritetno listo.

Ni dovolj le, da otrokom predočimo seznam stvari, ki jih lahko in ne smejo početi na spletu. Nihče ne bo bral suhoparnih besedil, še manj pa upošteval, zato je ključno, da se prilagodimo njihovim interesom in potrebam.

Pomembna je integracija – postavke digitalnega državljanstva naj bodo predstavljene na avtentičen način. Ključno je znanje pripovedovanja – predstavite jim resnične scenarije, o katerih lahko diskutirate. Strategija naj bo praktična in usmerjena k resničnim idejam ter spretnostim. Izrednega pomena je tudi skupnost, v kateri otrok živi. Poskusite doseči, da se vsi odrasli, ki ga obkrožajo, držijo enakih načel varne uporabe spleta.

V Digital School med drugim poskrbimo tudi za učenje digitalnega državljanstva. Želimo si, da so otroci na spletu varni, zavarovani, odgovorni in da se zavedajo tako dobrih kot slabih strani uporabe interneta.

Digitalno državljanstvo