Girls_Do_Code Hackathon

V šolskem letu 2021/22 je 24 osnovnih šol iz celotne Slovenije sodelovalo v projektu Girls_Do_Code, kjer smo s pomočjo lokalnih učiteljev učili deklice iz 4., 5. in 6. razreda, osnov logičnega razmišljanja in programiranja. Skozi celotno šolsko leto je več kot 400 deklic obiskovalo 22 urne tečaje Girls_Do_Code, kjer so spoznavali osnovne programske koncepte, programirali lastne igrice, se učili o varni rabi interneta, ter se pri tem neizmerno zabavale.
Za zaključek šolskega leta smo  organizatorji projekta: Digital School, Simbioza -socialno podjetje in podjetje Celtra, pripravili Girls_Do_Code Hackathon. Deklice smo povabili na enodnevni Hackathon, kjer so dobile nalogo (hack): “Kako sovrstnicam predstaviti programiranje kot znanje prihodnosti”. Deklice smo razdelili v 9 skupin po 5-7 deklic.  Prejele so navodila, usmeritve in časovno omejitev koliko časa imajo za pripravo lastnega projekta, ki je lahko program, 2D igra, animacija, video, scenarij za video…
Deklice so imele na voljo 2h časa, da si zamislijo lastnen projekt, naredijo plan, si razdelijo delo, raziskujejo področje, ki so si ga izbrale, razmišljajo, se uskladijo in sprogramirajo svoj lasten program, igro, naredijo video, predstavitev, plakat. Same so se odločile kako in na kakšen inovativen način bodo predstavile oz. PITCH-ale svoj lasten projekt svojim sovrstnicam, mentorjem in učiteljem.
Deklice so pokazale izjemne projekte, ki so izpostavljali, da je programiranje znanje, ki ga bodo uporabljale v prihodnosti v večini poklicov. V svoje projekte in predstavitve so vključile vsa znanja, ki jih imajo, od programiranja, do snemanja video vsebin, do priprave plakatov in predstavitev. Vse rešitve so bile usmerjene v napredek in povezovanje znanj prihodnosti. 
Inžinirka leta 2020 Jasna Hengovič, jim je predstavila delo programerke, ter jim predstavila kako v podjetju Cosylab s pomočjo programskega znanja pomagajo zdravnikom prepoznati raka. Motivacijska predstavitev in pogovor z Jasno je deklicam predstavil kako izgleda poklic programerke.
Namen Girls_Do_Code Hackatona je bil, da deklice predstavijo svoja znanja, poleg tega pa se zabavajo, spoznajo sovrstnice iz različnih krajev Slovenije in skupaj nadgrajujejo svoje znanja in pridobijo nova izkušnje. Energija skozi celoten Hackathon je bila izjemna, projekti, ki so jih deklice pripravile in predstavile nam bodo v pomoč, kako v prihodnosti približati programiranje, na deklicam zanimiv način in kako pomagati izenačiti neskladje med spoloma v sektorju informacijskih tehnologij.
 
Več o projektu Girls_Do_Code na https://www.digitalschool.si/o-nas/girls-do-code-2/