Novost v Digital School – učenje programiranja s pomočjo Minecraft

Minecraft ni zgolj ena od računalniških igric za otroke. Minecraft izobražuje. Na eni od švedskih privatnih šol so predmet vpeljali kot del obveznega kurikuluma za 13-letne otroke. Vas zanima, zakaj?

Je vaš otrok že igral Minecraft, vi pa ste skrbeli, da je to samo ena od nepotrebnih igric? Ne skrbite. V zapisu vam bomo predstavili, kaj Minecraft sploh je, in zakaj morate svojemu otroku dovoliti, da se preko te igre uči.

Kaj je Minecraft?

Minecraft je igra, ki daje velik poudarek na ustvarjalnosti igralca. Gre za rušenje in postavljanje kock. Sprva igralci uporabljajo kocke, da bi se branili pred nočnimi pošastmi, a z razvojem igre začnejo postavljati čudovite, inovativne stvari.

Vam ta opis nič ne pove? Je neodvisna igra v načinu “peskovnika”, kar pomeni, da igralce pri igranju omejuje samo njihova domišljija.

Igra Minecraft

Koncept peskovnika

Igro se igra tako, da si igralec sam postavi pravila. Ni igra z nagradami ali napredovanji v druge nivoje, kar je pozitivno, saj zaradi nje ne moremo postati odvisni. Igralec nikoli ne pomisli: “Nujno moram priti na višji nivo,” tako, kot se to dogaja pri drugih igrah.

Zakaj neodvisna igra?

Ustvarjena je bila s strani majhne skupine posameznikov in se je ni izmislila multinacionalna korporacija. Ravno zaradi tega ni nastavljena na način, da se med igranjem vlaga in troši denar.

Vse v redu … A kaj točno je Minecraft?

Ni enega odgovora, s katerim bi lahko razložili koncept igre. Prav tako obstaja neskončno verzij igranja brez konca, kar igri in igralcu omogoča neprestano razvijanje in posodabljanje.

Zdaj pa k enostavni razlagi

To je igra, kjer igralci gradijo strukture in pokrajine s pomočjo tridimenzionalnih kock. Obstajata dva načina za igranje.

Kreativni način

V kreativnem načinu obstaja prostor za neomejeno gradnjo. Igralec lahko opazuje sončni zahod na obzorju oceana iz kock, če si tako zaželi. Lahko celo leti. To je način, ki bi ga morali spodbujati pri otrocih, saj imajo pri igranju neomejene vire in ni pošasti, ki bi grozile.

Preživetveni način

Preživetveni način se igra kot videoigra. Igralec zbira hrano in druge vire, da bi lahko ustvaril lastno pokrajino. Igralca lovijo pošasti, ta pa mora napade preživeti. Če v igri izgubi življenje, izgubi vse pripomočke in mora začeti od začetka, a strukture, ki jih je gradil, ostanejo na svojem mestu.

Igra Minecraft

Hkrati lahko igra tudi več igralcev

Pri igri Minecraft je prednost tudi ta, da se lahko prijatelji med seboj povežejo preko serverja in igrajo. Takšen način igranja je kot neke vrste privatna Facebook stran, do katere imajo možnost dostopati samo prijatelji in ljudje, ki jih otroci poznajo.

Igralci lahko ustvarijo tudi svoj lasten server in se na njem s pomočjo administratorja počutijo popolnoma varne.

Boste še naprej dovolili svojim otrokom igrati Minecraft?

Minecraft od igralca zahteva osnovne matematične spretnosti, saj mora kreirati tridimenzionalne strukture in pokrajine. Ravno zaradi tega je igra primerna za otroke od sedmega leta dalje. Prednosti, ki jih otrok ima z igranjem igre, so naslednje:

  • prostorsko zavedanje,
  • osnovni matematični koncepti,
  • kreativnost,
  • reševanje problemov.

A Minecraft je več kot to. Njegove prednosti so neomejene, zato pustimo priložnost, da o njih spregovorimo naslednjič.

Igra Minecraft

startup crawl dan odprtih vrat