Z igrifikacijo do motivacije

Igranje igre je prostovoljen poskus rešitve nepotrebnega problema, je zapisal filozof Bernard Suits. Vidimo, da lahko igranje iger prenesemo na različne družbene vidike, ne glede na to, ali govorimo o učenju in osvajanju nove snovi v šoli, ali o službenih izzivih, ki od nas zahtevajo drugačen pogled na situacijo. In kaj ima vse to zveze s programiranjem in kaj v resnici igrifikacija sploh je, se boste najverjetneje vprašali.

Igrifikacija je uporaba zakonitosti, psiholoških učinkov, mehanik, učinkov in elementov igre v neigralnih kontekstih za namene animacije ciljne skupine oz. za reševanje konkretnega problema.

Igrifikacija in Hour of Code

Prav zato smo v Digital School organizirali že več dogodkov, imenovanih Hour of Code. Jih že poznate? Na dogodke so vabljeni vsi otroci, ki se želijo naučiti samih osnov programiranja. Na urici se bolje spoznajo ali pa vsaj malenkost razumejo ozadje njihove najboljše igrice ali delovanja mobilega telefona.

Enourna delavnica je usmerjena v sestavljanje digitalnih »puzel« oz. kock z namenom ustvarjanja zaporedja in algoritma. Cilj je, da se na koncu program zažene točno tako, kot ste si zamislili.

Igrifikacija in Hour of Code

 

Učenje igre ali igranje učenja

Učimo se lahko z igranjem. Lahko se igramo učiti. Nekje vmes, v vicah, pa se nahaja Hour of Code. Gre za zabaven proces, med katerim se na nezavedni ravni osredotočite na grafični prikaz kodiranja, ki tako spominja na igre, ki jih imate radi, da je učenje tako sprotno ter skoraj sublimalno.

Hour of Code je vrhunski primer igrifikacije in načina, ki ga lahko uporabimo tako pri otrocih, ki se šele spoznavajo s svetom tehnologije, kot tudi pri odraslih, ki jim računalnik ne dela več težav.

Spremljajte našo spletno stran za nove termine brezplačnih delavnic Hour of Code.

Vir: Talent LMS 

Epidemija in programiranjeGirls_Do_Code - projekt za dekleta