Kaj je binarni sistem in kako deluje

Binarni ali dvojiški sistem je način zapisovanja z uporabo dveh števk, običajno pa sta največkrat v uporabi števki 1 in 0. Potrebno je nekaj prakse, da se navadimo razbrati binarno kodo, a kljub temu si poglejmo osnove, po kateri delujejo skoraj vsi računalniki.

Kako brati binarni sistem števil?

Pogovarjanje in izmenjava informacij je z besedami prav enostavna, kajne? A predstavljajte si, če bi vsa svoja čustva in doživetja morali opisati zgolj s števili 1 in 0. Bi se znašli? Na tak način namreč procesorji v računalniku ali v pametnem telefonu razumejo popolnoma vsako stvar.
Kako brati binarni sistem?

Binarna koda je sistem, po katerem je zasnovan vsak proces v vašem računalniku ali v telefonu, pa najsi bo to navigiranje po zemljevidih, poslušanje najljubše glasbe ali pa gledanje videoposnetkov na najpopularnejši svetovni platformi. Uporaba binarne kode je zanesljiv način shranjevanja podatkov in ravno zaradi tega razloga je najbolj pogosta.

Binarna koda sama po sebi nima pomena, zato je potrebno vsak tip podatkov kodirati po specifičnih pravilih. Pa poglejmo na primeru in ne pozabimo, da se binarna koda bere iz desne proti levi. Vsaka številka (bit) nam pove, ali je število sestavljeno iz določenega števila ali ne. Vsak naslednji bit je “vreden” dvakrat več od prejšnjega. Ko seštejemo vrednosti vseh bitov, izvemo vrednost števila.

Katero številko v desetiškem sistem predstavlja binarna koda 10110101? Binarno kodo smo po števkah ločili v spodnjo vrsto tabele, zgoraj pa smo od desne proti levi zapisali vrstni red številk tako, da je vsak naslednji bit dvakrat večji od prejšnjega, saj gre za binarni sistem. Pare števk smo zmnožili.

128 64 32 16 8 4 2 1
1 0 1 1 0 1 0 1
= = = = = = = =
128 0 32 16 0 4 0 1

Vse dobljene številke med seboj seštejemo in dobimo število 181. 10110101 v binarnem sistemu torej predstavlja število 181 v desetiškem zapisu.
Kako spremeniti desetiški zapis v binarnega?

Kako spremeniti desetiški sistem v binarni zapis?

Obratni vrstni red je morda enostavnejši od zgoraj opisanega. Da bi spremembo bolje razumeli, poskusimo število 181 pretvoriti v binarno kodo.

Binarni sistem temelji na ostankih, ki ostanejo pri delitvi števila s številom 2. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler količnik ni enak 0, nato pa ostanke prepišemo od spodaj navzgor. Poglejmo si primer.

181 : 2 = 90 + 1

90 : 2 = 45 + 0

45 : 2 = 22 + 1

22 : 2 = 11 + 0

11 : 2 = 5 + 1

5 : 2 = 2 + 1

2 : 2 = 1 + 0

1 : 2 = 0 + 1

Binarno število: 10110101.

Enostavno, kajne?

Poskusite doma in si z družino krajšajte skupne večere. Postavite si števila, ki jih je potrebno spremeniti iz desetiškega v binarni sistem ali obratno. V vmesnem času pa bomo na Digital School pripravili tudi zapis o tem, kako dešifrirati binarni sistem in ga spremeniti v besedilo.

Vas zanima, katere jezike se bo vaš otrok učil v programih Digital School? Preberite več na strani.

Bližnjice na tipkovnici