Kako naj otroci razvijejo STEM spretnosti brez prisile?

Vaši otroci v šoli morda prejemajo odlično znanje na področju znanosti, tehnologije, inženiringa, matematike, in s tem razvijajo svoje STEM spretnosti, a ni nujno, da bodo te predmete tudi vzljubili. Ponujamo vam nekaj načinov, s katerimi bodo svojo ljubezen do teh področij še povečali.

Kuhajte skupaj

Kuhanje je odličen način, da otrok pridobi STEM spretnosti. Sledil bo receptu, mešal, meril, se učil o razmerjih med sestavinami, pretvarjal iz mililitrov v centilitre … Prosite ga, naj izmeri pol kilograma moke in naj preračuna, koliko sestavin bo potreboval, če boste delali samo polovico recepta. Naučite ga, koliko gramov je v enem kilogramu. Tisti, ki imate mlajše otroke, se lahko igrate štetja sestavin, kot so češnjevi paradižniki ali kosi sira, ki si jih želite vreči v solato.

STEM spretnosti

Veliko sprašujte

Spodbujajte svojega otroka, da bo radoveden in ukaželjan. Iščite alternativne poti do rešitve, če prva propade. Vprašajte ga, koliko oseb lahko gre v minibus, katera od dveh različno težkih krogel se bo prva skotalila na dno stopnic … Bistvo je, da otrok začne razmišljati in iskati teorije na podlagi izkušenj, ki jih ima.

Sprehajajte se

Tako je – svojega otroka lahko navdušite nad matematiko in znanostjo s sprehajanjem po parku. Zbirajte zanimive predmete, kot so palice, listi, rože, skale, nato pa otroka prosite, naj nabrano zloži po oblikah, velikosti, barvah, teksturi …

STEM spretnosti

Pobrskajte po domu

Vsakodnevne stvari, kot so sestavljanka, papir, recikliran material, povečevalno steklo itd. lahko razvijejo STEM spretnosti. S kockami lahko otrok pridobi motorične sposobnosti, ki jih bo potreboval pri uporabi tipkovnice. Igranje s kockami izredno pomaga k oboževanju inženiringa, saj od otroka zahteva stabilnost, uravnoteženost in iskanje rešitev v primeru, ko se stolp zruši.

Ločevanje perila naj postane družinska aktivnost

Ko s svojim otrokom ločujete perilo za pranje, ga naučite izrazov, kot so “enako” in “različno”, s pomočjo primerjanja perila med seboj. Naj postavi nogavice v vrsto glede na velikost, barve … Naj jih nato, ko bodo čiste, po barvi zloži v pare …

STEM spretnosti

Razvijajte STEM prijazno besedišče

Veliko besed, ki se kasneje povezujejo s programiranjem in računalniškim razmišljanjem, je del otroških aktivnosti: smer, vzorec, ujemanje, kombiniranje, merjenje, načrtovanje, komuniciranje. Raziskujte različne teksture, vonje, zvoke, barve, okuse in poimenujte s pravo besedo vse, kar najdete.

Od nakupovanja odnesite največ

Trgovina je polna možnosti za razvijanje matematičnih in znanstvenih spretnosti. Naj se vaš otrok nauči razlike med sadjem in zelenjavo, prešteje naj škatle kosmičev, ki vsebujejo rdečo barvo … Doma naj primerja okuse različne hrane, govori o različnem izgledu sadja, primerja količine na krožniku vsakega člana družine …

Spodbujajte zgodnje programiranje

Otroci se programiranja učijo prej, kot kadarkoli. do zdaj Programiranje pri teh letih spodbuja logično mišljenje in otroke uči, kako pomembna so zaporedja in posamični procesi. Zgodnje programiranje poleg tega spodbuja otroke k razvoju kreativnosti.

Pustite prostor za napake

Veliko otrok se pri igri in poskušanju ne ukvarja s tem, kaj je pravilno in kaj ne. Dajte otroku svobodo, da tudi z napakami razvije svoje motorične sposobnosti, radovednost, teoretiziranje, razumevanje interakcije … Ko enkrat sprejmete napake, ga boste spodbudili, da še naprej raziskuje in se uči.

STEM spretnosti