Kako otrokom predstaviti algoritem

Beseda algoritem se lahko sliši izredno nerelevantna za otroke, a resnica tiči v dejstvu, da so ti povsod okoli njih, bodisi v tehnologiji ali v vsakodnevnih odločitvah. Algoritmi so fascinantni, in četudi so nekateri od njih zelo kompleksni, je njihov koncept na splošno izredno enostaven.

Algoritem in otroci

Kaj je algoritem?

Algoritem je natančen postopen (“korak za korakom”) skupek navodil ali formula, ki reši problem ali dokonča nalogo. V računalništvu programerji pišejo algoritme, da bi naučili računalnik, kako naj se loti naloge in jo tudi izpolni.

Če pomislimo na algoritem na najbolj splošen način možno (ne le v povezavi z računalnikom), so ti povsod. Recept v kuhinji je algoritem, metoda, ki jo uporabljate za reševanje majhnih ali velikih problemov, je algoritem, način, kako zlagate majico ali nogavice, je algoritem. Celo vašo jutranjo rutino lahko smatramo kot algoritem!

Malo za šalo, malo za res – otrokova jutranja rutina oz. algoritem bi lahko izgledal tako:

Algoritem in otroci

Otroci lahko spišejo svoj lasten algoritem

Spodbudite otroka, da napišejo svoj jutranji algoritem ali algoritem pranja zob. Brez, da bi se sploh zavedali, bodo spoznali računalniške koncepte, kot so ponavljanje (ščetkaj zobe spredaj desno petkrat), zaporedje (zmoči ščetko, daj zobno pasto) ali pogojno logiko (če je skleda prazna, nehaj jesti).

Izzovite svojega otroka, da bo pri podajanju navodil karseda specifičen. Računalniki ne razumejo in ne poznajo naših namenov, zato program ne bo vedel, da bo moral najprej vzeti skledo iz omare, če bo hotel vanjo naliti mleko. Brez nje se bo mleko polilo na tla.

Algoritem in otroci

Prednosti algoritemskega mišljenja

Algoritemsko mišljenje ali sposobnost definiranja čistih korakov z namenom reševanja problemov, je pomembno pri matematiki ali znanosti. Otroci neprestano in nevede uporabljajo algoritme, še posebej pri matematiki. Algoritemsko mišljenje omogoča otrokom, da rešujejo probleme in konceptualizirajo rešitve z namenom postopnega procesa.

Otroci lahko izboljšajo svoje algoritemsko mišljenje tako, da obiščejo Hour of Code, ki ga organizira Digital School Slovenija. Pri urici kodiranja se bodo srečali z zaporedji, ponovitvami, pogojno logiko, reševanjem problemov … Algoritemsko mišljenje lahko izboljšajo preko celega dneva in preko kreativnih projektov, ki spodbujajo vse spretnosti.

Če želite vašemu otroku predstaviti osnove logičnega razmišljanja in programiranja ga pripeljite na brezplačno spoznavno uro programiranja, kjer bo podrobno spoznal in uporabljal algoritme, prijavite se na https://www.digitalschool.si/hour-of-code-btc/.

 

hrana za programiranje