Kako vašega otroka navdušiti nad programiranjem?

Otroci in programiranje

Z izobraževanjem STEM, ki je tudi pri nas čedalje bolj zaželeno, se pripravljamo na spremembe v prihodnosti, ki čakajo tako nas kot naše otroke. Z učenjem programiranja bo vaš otrok pripravljen na trende in poklice prihodnosti. Kako ga torej navdušiti za branje, pisanje, logiko in matematiko?

Ni vam treba čakati na šolski program, ki bo vključeval programiranje, temveč lahko otroka vpišete v Digital School že danes in prav kmalu boste lahko spremljali napredek na vsaj šestih področjih.

 

Učenje programiranja spodbuja kreativnost

Programiranje se tesno povezuje s kreativnostjo, tako kot se veže z matematiko, znanostjo in reševanjem problemov. Stereotipom o programerjih in o njihovi »piflarski« naravi, ki nas utegnejo prestrašiti, pač ni verjeti. Čar programiranja je uresničevanje idej – kreativnost z risanjem, razvijanjem iger, robotov in aplikacij.

Večina otrok rada ustvarja, zato bo programiranje zanje popolnoma naraven način izražanja, kot je recimo risanje risb ali sestavljanje lego kock. Poudarjajte otrokovo kreativnost, in na naraven način se bodo naučili programskih konceptov.

Spodbujajte radovednost in raziskovanje

Najdite učne platforme, ki so primerne za različne starostne skupine – otroci, ki še ne znajo brati, se ne bodo hoteli ukvarjati s programi, ki zahtevajo razumevanje kupa navodil. Povsem naravno se mu bodo porodila vprašanja, ki ga bodo vodila v raziskovanje, preizkušanje in učenje. Povprašajte v Digital School, z veseljem vam priporočimo knjige in odprte programe, s katerimi lahko spodbujate otroško radovednost tudi doma.

Naučimo otroke programiranja – poklica prihodnosti.

Zbudite strast v vsakem otroku

Programiranje je podlaga za ustvarjanje različnih vrst programov – spodbujajte otroke, da poskusijo nekaj novega, zanimivega. Obstajajo aplikacije za risanje, ustvarjanje animacij, pripovedovanje zgodb, igre … Dovolite otrokom, da ustvarjajo tudi robote in programe, s katerimi jih lahko upravljajo. Športni navdušenci lahko ustvarijo platformo za spremljanje nanjnovejših rezultatov. Pomagajte otroku odkriti v sebi željo, ki ga bo vodila k raziskovanju in razvijanju svojega projekta.

 

Kodiranje naj postane družabno početje

Izkoristite priložnost in spodbujajte otroke, da ustvarjajo v timu. Imeti mrežo prijateljev s podobnimi interesi je posebna prednost v razvoju, saj bodo v delovni skupini drug drugega spodbujali k novostim, raziskovanju in nenehnemu učenju. Vsak od njih bo kdaj imel kakšno programersko zamisel, ki bi jo rad uresničil, skupaj pa jih bodo uspešno razvili.

Poiščite mentorja

Čudovito je spremljati otroka pri kodiranju in programiranju, še lepše pa je videti, kako svoje navdušenje deli z vrstniki. Veliko je programerjev, ki bi radi prenesli drugim svoje znanje, zato razmislite, ali ne bi svojemu mlademu nadebudnemu programerju poiskali mentorja. Tudi če poznate osnove programiranja, je smiselno poiskati nekoga, ki otroka popelje na nove poti in mu pomaga preskočiti prve ovire. Spodbujal jih bo z izzivi in jim pokazal, kako zanimiva je lahko kariera programerja. V Digital School ponujamo tudi individualne ure programiranja za otroke.

 

Reševanje težav naj bo zabavno

Programerji so vedno pripravljeni na reševanje težav. Če vaši otroci še niso razvili tega nagnjenja, jim pri tem pomagajte. Poiščite nove načine, naredite deževne dneve zabavne. Ko boste otroke seznanili s programiranjem, se bo pred njimi razprla pahljača možnosti za prihodnost. Da sploh ne omenjamo novih igrač, ki si jih bodo znali ustvariti kar sami!

 

Bi vašega otroka radi navdušili za programiranje? Poskusite Digital School in spremljajte njegov napredek.

https://www.digitalschool.si/prijavi-se/

Anja Damjanović za Digital School