Kako prepoznati in preprečiti spletno nasilje – 3. del

Veliko smo že pisali o spletnem nasilju in o žrtvah, nismo pa se še posvetili nasilnežem. Starši si preprosto ne morejo predstavljati, da bi njihov otrok bil lahko nasilnež, takšnega mnenja pa nimajo niti slednji o sebi.

Nasilnež je mnenja, da je zabaven, prav tako pa misli, da si je žrtev sama zaslužila, da se do nje tako obnaša. Kakorkoli, vedenja, povezana z nasilneži na splošno, so naslednja:

 • splošno agresivno obnašanje,
 • spodbujanje drugih nasilnežev,
 • ponavljajoči se obiski ravnatelja,
 • nepojasnjena nova lastnina ali denar,
 • zanikanje odgovornosti za težave,
 • pretirana tekmovalnost,
 • obsedenost s popularnostjo.

Spletni nasilnež

Kaj storiti, če sumite spletno nasilje?

Otroci se počutijo nemočne in z zvezanimi rokami, če se enkrat znajdejo v takšni situaciji. Pogosta taktika nasilnežev je grožnja, da se bo nekaj zgodilo žrtvinim najbližjim, zato so prijave redke.

Ste otrok ali starš in menite, da ste vi ali vaši prijatelji žrtev nasilja? Niste edini, marsikdo vam lahko pomaga. Kako?

 • Ne odgovarjajte na nobeno obliko spletnega nasilja. Nasilneži hrepenijo po pozornosti in ignoranca je zanje največja kazen.
 • Pogovorite se z osebo, ki ji zaupate. Starši in ravnatelj vam bodo stali ob strani, najboljša taktika pa je, da težavo zaupate nekomu, ki ima večjo moč, kot sam nasilnež.
 • Ne dovolite, da bi nasilje ostalo samo na spletu. Natisnite elektronsko pošto, komentarje na socialnih medijih, zapisujte si potek celotnega dogajanja. Če ne poznate nasilneževega pravega imena, bo tudi vzdevek, s katerim se predstavlja, dovolj.
 • Blokirajte nasilneže. Večina družbenih platform, spletnih forumov in mobilnih naprav ima možnost blokiranja neželenih sporočil. Blokiranje je ena od boljših možnosti, ki jih lahko naredite.
 • Izpustite napravo iz rok. Če ne boste neprestano opazovali telefona in brali nasilnih sporočil, boste imeli več časa za svoje prijatelje in z njimi uživali, kar je vsekakor manj destruktivno.

Spletni nasilnež

Kako ustaviti spletno nasilje?

Pri zaščiti svojega otroka bodite previdni. Preberite si nekaj strategij in načinov, s katerimi lahko omilite in zaustavite spletno nasilje.

Pogovorite se z otrokom, kaj spletno nasilje sploh je. Vprašajte ga, ali ima občutek, da je kdo od njegovih prijateljev žrtev spletnega nasilja. Povprašajte ga, kaj bi storil, če bi videl, da je kdo od njegovih prijateljev žrtev nasilja. Opogumite ga, da vam pove, če so mu kdaj grozili. Zagotovite mu, da s tem, ko vam bo povedal svoje težave, ne bo zapadel v probleme, temveč se jih bo rešil.

Pomembno je, da ne paničarite, da ste razumevajoči, da mu obrazložite, da to nikakor ni njegova krivda in da ga nikoli ne hecate zaradi tega, niti, ko je dobre volje.

Dokumentirajte spletno nasilje in shranite dokaze. Blokirajte nasilneževo številko ali elektronski naslov in stopite v kontakt s šolo ali njegovimi starši.

Bodite pozorni na otrokovo uporabo tehnologije. Zgradite pozitivno ozračje, saj se žrtve velikokrat počutijo same ter prestrašene. Bodite ob njemu in pokažite spoštovanje do svojega otroka, saj ga zdaj potrebuje bolj kot kadarkoli. Zavedajte se, da lahko učitelji naredijo marsikaj, da zaustavijo nasilje, prav tako socialni delavci na šoli, zato ne odlašajte in jim povejte, kaj se z vašim otrokom dogaja.

Spletno nasilje je agresivno dejanje, ki se ne more prekiniti samo z eno osebo. Pomembno je, da se o tem govori ter da se novice o njemu širijo, saj bomo le tako lahko ozavestili žrtve in nasilneže, kako problematična tema je to.