Kako prepoznati in preprečiti spletno nasilje – 2. del

Ste se že kdaj vprašali, kako preprečiti nasilje na spletu? In kar je še najpomebneje – kako ga prepoznati? Z razvojem tehnologije je nasilje na spletu še bolj mogoče in še pogostejše, kot kdajkoli prej, zato je vaš otrok lahko hitro podvržen nasilnežem, ki mu kvarijo nedolžne otroške dneve.

Kako nasilje na spletu vpliva na žrtve

Efekt spletnega nasilja je lahko uničujoč – tako psihično kot fizično. Žrtve spletnega nasilja imajo težave v šoli in dvakrat bolj so podvržene tesnobnosti, težavam s spanjem ter depresiji, kot preostali. Velikokrat trpijo zaradi fizičnih bolečin, kot je bolečina v trebuhu ali glavobol.

Ali ste vedeli, da v ZDA kar 30 tisoč otrok dnevno ostane doma zaradi spletnega nasilja? »Špricanje« pouka vodi do slabih ocen, socialnih deviacij, nizke samopodobe in drugih posledic, ki vplivajo na otrokovo življenje tudi takrat, ko se nasilje neha. Težave imajo s sklepanjem prijateljstev in zaupanjem v druge ljudi.

Nasilje na spletu

Nasilneži velikokrat zrastejo v problematične osebe, ki imajo težave z različnimi odvisnostmi, slabe akademske rezultate in se obnašajo tako nasilno, da to mnogokrat presega meje zakonitega.

Nasilje na spletu je lahko tudi nevarno za življenje, saj obstaja nevarnost, da žrtve zaradi groženj storijo samomor. Statistika čez lužo je zaskrbljujoča, zato še toliko bolj boli dejstvo, da se spletno nasilje lahko prepreči, pa se ne.

Spletno nasilje vpliva tudi na starše – v primeru mladoletnih otrok je starš odgovoren za njegovo ravnanje, zato imajo tudi oni sami težave z zakonom.

Kdo so otroci, ki so večkrat žrtve spletnega nasilja?

Veliko otrok ne bo na glas povedalo, da so žrtve nasilja. Le 10 % žrtev prizna svojim staršem, da so tarča posmehovanja, kar je posledica groženj, ki jih nasilnež izreka. Drugi molčijo zaradi sramu, četudi niso krivi za nastalo situacijo. Ravno zaradi tega je kot starš potrebno biti še posebej pazljiv pri prepoznavanju spletnega nasilja in ustrezno ukrepati.

Na žalost obstajajo profili otrok, ki so večkrat žrtve nasilja. Velikokrat spadajo v to skupino otroci drugih etničnih skupin, otroci, ki že trpijo za depresijo ali kažejo samomorilska nagnjenja, otroci, ki ne spadajo v (po definiciji nasilnežev) »normalne« skupine vrstnikov (odvisniki, s prekomerno težo, astmatiki, gamerji …).

Na srečo so študije pokazale, da se otroci lahko izognejo nasilnežem, če so fizično aktivni, trenirajo, so del športne priljubljene ekipe in ne tičijo neprestano za računalnikom.

Nasilje na spletu

Znaki spletnega nasilja

Četudi ne obstaja pravilo, kako prepoznati žrtve spletnega nasilja, bomo na kratko predstavili nekaj možnosti, ki vam lahko služijo kot opora. Če boste vedeli, na kaj morate biti pozorni, vam bo nenavadno obnašanje lažje prepoznati in hitreje boste lahko ukrepali.

Žrtve spletnega nasilja izgubljajo svoje stvari ali ne vedo, kje so jih pustili. Skrivajo svoje telefone in računalnike, da nihče ne more dostopati do vsebine. Velikokrat manjkajo pri pouku, zbolevajo, poslabšajo se jim ocene v šoli, ne obiskujejo popoldanskih aktivnosti, kradejo denar staršem ali prijateljem, menjajo razpoloženja, imajo težave s spanjem ali nimajo apetita in se obnašajo samodestruktivno.

Nasilje na spletu