Kako prepoznati in preprečiti spletno nasilje? – 1. del

Vsi smo se že kdaj soočili z nasiljem, takšnim ali drugačnim. Za naše otroke je nasilje, ki se najhitreje razvija, prav spletno nasilje, saj mu to omogoča napredovanje tehnologije, mobilnih naprav in socialnih platform.

Nasilje se je včasih kazalo v grdih besedah na igrišču in prerivanju na hodniku, danes pa ga lahko opazimo kjerkoli. In predvsem anonimno. Ali ste vedeli, da je po lanskih raziskavah v Sloveniji več kot polovica učenk od 7. do 9. razreda in več kot 65 odstotkov dijakinj že bilo žrtev spletnega nasilja? To pomeni, da je spletno nasilje družbeni problem, ne več problem posameznikov.

Spletno nasilje

Kaj je spletno nasilje?

Termin spletno nasilje vključuje vse nivoje agresivnega obnašanja, ki poteka preko modernih tehnologij. Cilj spletnega nasilja je nadlegovanje, trpinčenje, poniževanje ali zasmehovanje druge osebe z namenom, da bi jo prizadeli. Najbolj pogoste oblike spletnega nasilja so zbadljiva imena in širjenje lažnih oz. škodljivih informacij.

Spletno nasilje vs. nasilje v živo

V nasprotju z nasiljem v živo, za spletno nasilje uporabljajo internetno tehnologijo, mobilne naprave, video igre in socialna omrežja. Naši otroci so neprestano v kontaktu z družbenimi omrežji, kot so Facebook, Instagram in Youtube, zato je možnosti, da bi ravno preko teh platform prišlo do nasilja, zelo veliko.

Nasilnež na igrišču pred šolo se postavi pred žrtvijo in z njo obračuna na takšen ali drugačen način (ter s tem tvega priče), zato je iz tega vidika spletno nasilje veliko “lažje”, saj nasilnež lahko ostane anonimen, saj se skriva za svojim ekranom. Takšne skrivalnice pomagajo nasilnežu, da izreče besede, ki jih morda v živo nikoli ne bi izjavil.

Spletno nasilje

Največja razlika med eno in drugo obliko nasilja je v tem, da je internet dostopen vsak dan, vsako uro, vsako minuto. Neprestano smo povezani s tehnologijo, zato je to izredno razširjena oblika nadlegovanja. Kaj se zgodi s škodljivimi komentarji, posnetki ali fotografijami?

 • Širšo publiko dosežejo le v nekaj sekundah.
 • Po družbenih mrežah se delijo s svetlobno hitrostjo in tudi večkrat.
 • Nikoli jih pravzaprav ne moremo izbrisati iz spleta.
 • Širijo se anonimno.

Obnašanje spletnih nasilnežev

Današnji spletni nasilneži imajo vrsto možnosti, kjer pokažejo svojo pravo naravo. Nekdanje raziskave so pokazale, da si mladi v primerjavi z odraslimi izmenjajo kar dvakrat več sporočil, kar pomeni, da število lahko doseže tudi 100 kratkih sporočil ali objav.

Spletno nasilje

Kako se spletni nasilneži obnašajo?

 • Kradejo identiteto z ustvarjanjem lažnega profila ali s krajo gesla.
 • Uporabljajo sporočila ali aplikacije, kot so WhatsApp in Snapchat, preko katerih bombardirajo žrtev z grožnjami ali nadlegovanjem.
 • Zavedejo žrtev, da je nasilnež dejansko nekdo drug.
 • Ustvarjajo spletne strani, Instagram in Facebook profile z namenom, da bi preko vseh kanalov ponižali svojo tarčo.
 • Fotografiranje in širjenje sramotnih fotografij ali posnetkov, pa najsi bodo to realne ali lažne.
 • Napadajo v različne sisteme, kradejo gesla ali preprosto prevzamejo kontrolo nad računalnikom žrtve.
 • Za žaljivke si vzamejo seksualne, rasistične, psihične in fizične besede, ki služijo zgolj kot poniževanje žrtve.

Kako spletno nasilje vpliva na žrtve in kakšne so posledice, si preberite v naslednjem zapisu.