Kako pripraviti svojega otroka na učenje na daljavo

Se je potrebno pripraviti na novi val učenja na daljavo? Bi bilo tokrat lažje tako za vas, kot za vašega otroka? Veliko staršev se je srečevalo z izzivi učenja in dela na daljavo, a če si želite v bodoče vsaj malenkost pripraviti svojega otroka na morebitno ponovitev situacije, berite naprej. Kako olajšati učenje na daljavo?

Zagotovite mu osnovne zahteve

Če je mogoče, mu predstavite delovanje aplikacije, s katero se bo pri učenju na daljavo srečal. To je lahko Google Hangouts, Skype, Zoom ali katerakoli druga platforma. Ustvarite mu profil in otroku na list papirja zapišite njegovo uporabniško ime ter geslo, da bo tako vedno pripravljen na učenje.

Učenje na daljavo

Naučite ga lastnosti platforme

Vsaka platforma deluje na drugačen način, zato je pomembno, da svojega otroka naučite vsaj osnov, ki mu bodo pomagale za nemoteno učenje na daljavo. Naučite ga javljanja na klic, ustvarjanja video klica, udeležbe na srečanjih z uporabo gesla, znižanja zvoka, uporabe pogovornega okna, snemanja …

Zagotovite mu osnovo opremo

Učenje na daljavo od opreme najverjetneje zahteva kamero, mikrofon, zvezek in papir. Z njim preglejte, ali kamera in mikrofon delujeta, in testirajte tako zvok, kot sliko. Ne pozabite na varnost – kamero naj vedno izklopi, ko jo ne uporablja v učne namene. 
Več o varni uporabi spleta v članku 4 načini za varno uporabo spleta pri otrocih.

Omogočite mu nemoteno uporabo

Med video klici porablja vaš računalnik veliko energije, zato je smiselno, da svojega otroka naučite, da med učenjem na daljavo izklopi vse ostale aplikacije, ki tečejo v ozadju. Na ta način bo morebitna slabša internetna povezava prišla manj do izraza in video klic bo potekal brez večjih težav.

Učenje na daljavo

Pomagajte, a ne delajte vi namesto njega

Če je vaš otrok še mlajši, je dobra praksa ta, da ga med uporabo računalnika opazujete in spremljate, ali vse poteka po pravilih. Bodite mu v oporo takrat, ko bo pomoč potreboval.

Starejšemu otroku pustite privatnost. Naj sodeluje brez strahu, da bi ga kdo slišal in ocenjeval njegov način komunikacije. To vedno lahko preverite kasneje, ko ga vprašate, kako je ura potekala.

Poskrbite za primerno lokacijo

Javljanje na video klic iz stranišča je seveda sramotno, prav tako je morda udeležba iz spalnice nerodna, če ta ni pospravljena. Če se le da, mu v stanovanju najdite kotiček, kjer bo lahko v miru opravljal svoje pogovore, brez da bi ga kdo konstantno motil. Iz prostora umaknite domače živali, ki bi mu kradle pozornost, in odstranite igrače (razen, če to šola od njih zahteva).

Naučite ga osnovnega bontona

Svojega otroka naučite, da je bonton pri druženju preko spleta enako pomemben, kot prijateljevanje v živo. Tudi na spletu mora poskrbeti za lepo obnašanje in biti prijazen do kolegov.

Ne dovolite, da se izživlja z zoombombingom. Z ostalimi naj ne deli svojega neprimernega ozadja, v pogovorno okno naj ne piše neumnosti, ki so njemu blazno smešne, naj ne poskuša zabavati ostalih udeležencev, saj je to za učitelja izredno moteče, in naj se ne igra s tehnologijo takrat, ko to ni potrebno.

Učenje na daljavo

Epidemija in programiranjeEpidemija in programiranje