Kako tudi poleti otroka navdušiti nad programiranjem?

Poletje je tu, in če ste eden tistih staršev, ki bi svojega otroka radi spodbudili k miselni aktivnosti, je programiranje med počitnicami idealna rešitev. Preverite, kako ga navdušiti nad programiranjem in kako njegove možgančke ohraniti aktivne, četudi mu gredo po glavi samo počitniceeeee.

Doslednost pri programiranju

Počasi in vztrajno, pravijo. Ni potrebe, da vaš otrok programira 40 ur na teden in si glavo razbija z nerešljivimi problemi. Dovolj je namreč ena ura dnevno, trikrat tedensko, in programiranje med počitnicami bo popolnoma prijazna naloga.

Če ga boste pravilno ohranjali v stiku s programiranjem, bo kmalu kodo videl povsod. Razumel bo, da tudi mikrovalno pečico, s katero si pogreje jed, poganja koda.
Programiranje med počitnicami

Vključite otrokove interese

Programiranje med počitnicami ne sme izključevati drugih otrokovih interesov. Najdite način, kako boste tudi njegove hobije povezali s kodiranjem, saj mu boste s celovitostjo to znanje še bolj približali. S takšnim pristopom ne bo samo razmišljal o programiranju, temveč ga bo tudi začel dojemati drugače in v njem videl vedno več smisla.

Pomembna je pot, ne cilj

Ko so otroci angažirani in navdušeni, se učijo hitro. Ko so osredotočeni samo na rezultat, jim programiranje predstavlja samo še eno zoprno domačo nalogo. Kodiranje je potovanje in ni potrebe po iskanju najhitrejše poti, ki privede do cilja. Male zmage so tiste, ki štejejo, in več manjših projektov bo v vašem otroku zbudilo željo po več.

Navdušujte ga z vprašanji

Otroku z drobnimi vprašanji pokažite, da vas zanima njegov napredek. Dajte mu vedeti, da ne veste vsega, saj mu boste s tem dali motivacijo, da vam snov razloži. Nekaj vprašanj, ki mu jih lahko postavite:

  • Ali mi lahko pokažeš, kako deluje tvoja koda?
  • Kaj je bila najtežja stvar pri reševanju te naloge?
  • Kako meniš, da bi lahko izboljšal svojo kodo?
  • Si se sam domislil te rešitve?

Zgornja vprašanja spodbujajo otroka k razmišljanju in deljenju na novo pridobljenega znanja.

Če se vaš otrok med programiranjem zabava, ste na dobri poti. Četudi se ne bodo odločili, da bodo svojo karierno pot nadaljevali v tej smeri, bo imelo učenje programiranje zanj veliko pozitivnih posledic, ki se jih nikakor ne sme pozabiti.

Še vedno pa ga lahko vpišete v poletno šolo programiranja, ki bo potekala v avgustu. 
Več na: https://www.digitalschool.si/poletna-sola/

Programiranje med počitnicami

Poletne knjigeEpidemija in programiranje