Kako upravljati s časom, ki ga vaš otrok preživlja pred računalniškim ekranom

V tednih, ko se vaš otrok šola na daljavo, je pomembno, da se kot starš seznanite z nekaj nasveti in triki, kako optimizirati njegov čas pred ekranom tudi izven šolskih dejavnosti. Na kaj morate biti pozorni, ko mu postavljate dovoljen čas pred ekranom?

Čas pred ekranom in proaktivno postavljanje pravil

Če tudi vi delate od doma in vam je lažje, da vaš otrok preživi čas pred ekranom ter vas pusti pri miru, skupaj z njim postavite pravila obnašanja. Ta bo moral upoštevati vsakič, ko sedi pred računalnikom. Pogovarjajte se o tem, kaj bo za računalnikom počel, in mu določite primerne vsebine. To je lahko tudi znanstvena serija, od katere se bo veliko naučil, ali kar celoten seznam aktivnosti, med katerimi bo lahko izbiral in s tem dobil občutek svobodne volje. 

Pokukajte v ekran in mu pokažite, da vam je pomemben

Res je, da se otroci lahko ure in ure zabavajo pred računalniškim ekranom, a pomembno je, da kdaj pa kdaj pokukate, kaj vaš otrok počne. Kljub temu, da ste zasedeni, poskrbite, da ima tudi otrok v tem času svoje premore, da si spočije oči, ali pa da preprosto nekaj poje. Priznajmo si, med strmenjem v zaslon radi pozabimo, da smo lačni. Otrokove potrebe naj se kljub temu izpolnijo, saj mu boste s tem pokazali, da so za vas, norišnici navkljub, pomembni.

Poskrbite za kvaliteten spanec

Če je vaš otrok cele dneve pred računalnikom, njegov spanec ne bo tako kvaliteten, kot bi bil, če bi se lahko gibal na svežem zraku. Ključno je, da elektronske naprave izključite dovolj zgodaj, da bi otrok imel čas opraviti še rutinske večerne higienske opravke. Saj veste – le naspan otrok je zgleden otrok. 🙂

Določite realen urnik za čas pred ekranom

Otroku je pomembno, da ima vsak dan postavljen urnik in pravila, ki mu velevajo, kako bo preživel svoj dan. To mu nudi občutek varnosti in doslednosti. Vedeti mora, kaj sledi, ko dokonča prvo nalogo, in vedeti mora, kaj ga čaka, ko zaključi z drugo. Zato ne pozabite na organiziranost njegovih dni, v urnik pa obvezno vključite tudi branje.

Bodite vzor, kdaj se strmenje v ekran zaključi

Pri delu od doma hitro pozabimo, kdaj se moramo odklopiti od službenega računalnika, in ura, ko bi morali zaključiti, se podaljša za dve ali tri. Nato pa pade mrak in je čas za spanje. In tako vsak dan. Kaj se bo s tem naučil vaš otrok? Bodite odgovorni do svojega in do njegovega prostega časa, spoštujte uro in urnik, saj ste prav vi otroku največji vzor.

STEM igrače