Pet načinov, kako hčerko navdušiti za STEM

Čeprav dekleta in fantje pri reševanju tehničnih in matematičnih nalog praviloma dosegajo primerljive rezultate, ženske kljub temu zasedajo le slabih 30 odstotkov delovnih mest na omenjenih področjih. Kako povečati ta delež in ženskam približati področja STEM?

STEM ženske

Kaj je gibanje za STEM?

STEM je način vzgoje in izobrazbe, ki temelji na učenju na ključnih štirih področjih – znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. Namesto da bi se otrok učil o teh področjih posamič, ga STEM uči tako, da se področja interdisciplinarno prekrivajo. S tem ustvarjamo povezovalno poučevanje paradigme, ki temelji na dejanskih vprašanjih današnjega sveta.

Četudi so Združene države Amerike vodilne na omenjenih področjih, je bilo še pred leti opaziti pomanjkanje interesa zanje. Zato je leta 2009 skupina pod vodstvom takratnega predsednika Obame začela kampanjo »Educate to Innovate«, Izobraževati za inovativnost. S tem je želela motivirati in navdihniti študente, da se odločijo za študije STEM.

Gibanju je dala še večji zagon takratna prva dama ZDA Michelle Obama, ki je kampanjo nadgradila s posebno podporo dekletom in ženskam. Na ta način je želela izboljšati izobraževalne možnosti povsod po svetu, zato je prejela naziv prva dama gibanja STEM.

Najodmevnejši poudarki Michelle Obama v povezavi z gibanjem za STEM so bili:

  • dovolite dekletom učiti se,
  • desetletni načrt za ohranjanje ravnovesja med kariero in zasebnostjo,
  • združevanje moči,
  • doseganje višjih ciljev,
  • vrstniško spodbujanje kampanje.

STEM ženske

Kako navdušiti hčerko za STEM?

To je vredno vašega truda, zato si v nadaljevanju preberite, kako svojo hčerko motivirati, da bo postala uspešna STEM ženska.

Znebite se predsodkov

Zadnje študije so pokazale, da pri matematiki učitelji dojemajo fante kot uspešnejše. Prvi korak k spremembi je ozaveščanje o takšnih predsodkih. Spodbujajte otroke, da sprašujejo in prosto oblikujejo ideje. Pred vami so vsi enakovredni in enakopravni, zato jim vedno dovolite, da brez vmešavanja drugih izražajo svoja mnenja. Več raziskav je že pokazalo, da moški pogosteje prekinjajo ženske med govorjenjem kakor obratno.

Spodbujajte reševanje problemov brez omejitev

Fantje veliko pogosteje tvegajo od deklet, ki raje uberejo že začrtano pot pri reševanju težav. Da bi tudi dekleta spodbudili k preskušanju več možnosti, poskrbite, da bodo brez strahu pred neuspehom poiskale različne rešitve problema. Cenite kritično mišljenje in tveganje. Vsak teden si izmislite novo nalogo in jih spodbujajte k iskanju vedno novih rešitev. Izognite se kritiki.

Razvijajte prostorsko predstavo

Osebe z dobro razvito prostorsko predstavo dosegajo večje uspehe na področjih STEM, zato je pomembno, da svoje otroke pri tem spodbujate. Za začetek jim lahko ponudite težje sestavljanke ali pa jim predstavite različne formate zemljevidov, po katerih se morajo znajti.

Dekletom predstavite vzornice

Tako kot se fantje zgledujejo po vzornikih, tudi dekleta potrebujejo vzornice – velike ženske, ki so s svojo življenjsko potjo pustile svetu pečat. Raziskave kažejo, da dosegajo tudi dekleta veliko boljše rezultate na področjih STEM, če imajo vzornice.

Izogibajte se besedi »pametna«

Veliko je namreč drugih načinov, s katerimi lahko poudarimo trdo delo, odličen rezultat ali vztrajnost. Vse navedeno je pot do uspeha, ki nikoli ni odvisen le od prirojenega daru. Če ugotovite, da imajo dekleta občutek, da so na splošno slabše od fantov pri matematiki in znanosti, je čas, da ta predsodek ovržemo!

STEM ženske

Bi želeli svojo hčerko vpisati v šolo, ki vodi do poklica prihodnosti? Prijavite jo v Digital School in ji zagotovite znanje, ki ga bo v razvitem svetu zlahka unovčila.

PRIJAVNI OBRAZEC

 

Anja Damjanović za Digital School

Programiranje za otroke