Predstavitev Hour of Code v ljubljanskem BTC-ju

Digital School ne počiva. Po preteklih uspešnih tednih poučevanja, novih pristopov k učenju in odprtju nove učilnice v ljubljanskem BTC-ju je čas, da to, kar počnemo, predstavimo tako staršem otrok, kot medijem.

V prostorih ABC HUB-a v ljubljanskem BTC-ju smo pripravili predstavitev Hour of Code za starše in medije, z namenom, da tudi njim programiranje, ki ga mnogi poimenujejo kot abecedo moderne dobe, približamo in jim pokažemo, česa se naši najmlajši naučijo na tečajih Digital School.

Kaj je Hour of Code?

Hour of Code predstavlja vpogled v čiste osnove programiranja. Otroci se v 45 minutah spoznajo z ukazi in z zaporedji ukazov, ki povzročijo, da program oz. računalnik nekaj naredi. Hour of Code predstavlja prve korake programiranja, kjer s sestavljanjem nekakšnih “lego kock” otrok doseže prve premike objektov, ki jim je namen priti do določenega cilja.

Korakov je 15 in pri zadnji nalogi lahko otrok že ustvari svojo enostavno igro, kjer najprej izbere ozadje in vrsto igre, nato pa z zaporedji ukazov določa njen potek.

Pred začetkom Hour of Code smo se seznanili z Ubtech Alpha 1 Pro robotom, ki se ga lahko programira. Ubtech robot je postal prava uspešnica, saj z enostavno uporabo omogoča otrokom dojemanje robotike in pisanja algoritmov, ki jim bodo prišli prav pri programiranju. Predstavljajte si veselje otrok in staršev, ko je robot na ukaz plesal, se razgibaval, ritmično migal …

Po tem, ko so učiteljice Jasmina, Nina in Maja začele s prvimi minutami programiranja, smo druženje nadaljevali z mediji in našimi gosti, otroci pa so začeli svojih zabavnih in poučnih 45 minut, po katerih so prejeli certifikat za sodelovanje.

Smo del socialno družbene odgovornosti

Gosta tiskovne konference je k deljenju izkušenj povabil ustanovitelj Digital School, Matija Torlak, ki je najprej predstavil vizijo šole. Vsak otrok bi moral imeti možnost učenja programiranja. Pripraviti jih je potrebno na izzive prihodnosti in jih s programiranjem usposobiti v vedno bolj iskane kadre na trgu dela.

Med drugim je cilj Digital School, da začnejo otroci konstruktivno uporabljati računalnik in čas ne zapravljati z igranjem igric, temveč s programiranjem teh.

G. Miha Mermal iz podjetja BTC, d.d., ki je bil skupaj z g. Matejem Šošteričem (Comtrade) gost novinarske konference, je v govoru izrazil izjemno podporo Digital School. Podjetje podpira digitalizacijo in inovacijo, zato so uvideli sinergijo med njimi in Digital School ter začeli razmišljati o načinih sodelovanja. V Digital School vidijo priložnost za najmlajše, ki se bodo s tečaji naučili varne uporabe interneta in se začeli zavedati ranljivosti podatkov na spletu. Digital School se Jim zdi nujen program, ki so ga enostavno moralo podpreti.

G. Matej Šošterič iz podjetja Comtrade, ki trenutno predstavlja največjega zaposlovalca digitalno pismenih oseb v Sloveniji, idejo Digital School podpira, saj se zaveda manka kadrov na tem področju. Izrazil je razočaranje nad trenutno situacijo v osnovnih šolah in gimnazijah, ki s svojim kurikulumom ne spodbujajo dovolj mladih, da bi se v svojih karierah zatekli k programiranju. Meni, da se nekateri otroci sploh ne zavedajo svojega potenciala na tem področju, še posebej, če okolje ne spodbuja zavedanja tega. Z njegovo izjavo, da bodo v prihodnosti vsi poklici povezani s tehnologijo, se močno strinjamo.