7 najboljših programskih jezikov za otroke

Na tisoče in tisoče jezikov ter dialektov se govori po svetu, zato ni čudno, da obstaja več jezikov tudi za programiranje. Kateri programski jezik je zanimiv za otroke in katere so razlike med njimi?

Programski jezik je specifičen kodiran jezik, ki se uporablja za upravljanje (v večini primerov) računalnikov. Omenjeni “stroji” delujejo na specifičen način, zato morajo programerji uporabljati formalni jezik za komuniciranje in razvijanje programov.

Več jezikov, kot programer pozna, boljše so možnosti, da doseže točno tisto, kar želi, in v čim krajšem času.

Scratch – otroke navduši nad programiranje

S Scratchom ali drugimi vizualnimi jeziki otroci na “spustni način” upravljajo z animiranimi liki, ustvarjajo igre in ustvarjajo osnovne aplikacije. S tem programskim jezikom dobijo otroci trdno osnovo v programskem svetu. Tisto, kar navdušuje otroke, je ravno enostavnost tega jezika.

Je primeren za otroke, ki nimajo osnov programiranja in jim želimo pokazati, kako je to področje lahko zabavno. Preko njega se učijo osnovnih konceptov, reševanja problemov in razmišljanja o pogojnih situacijah.

Programski jezik

JavaScript – za dosego spletne publike

JavaScript je usmerjen k procesnem programiranju in se uporablja za front-end razvijanje aplikacij. Jezik je izredno popularen in ga uporabljajo tudi v veliko podjetjih, poleg tega je privzet jezik za vse spletne brskalnike.

Primeren je za učence, ki jih zanima oblikovanje in spletno razvijanje ter tiste, ki se želijo naučiti temeljev programiranja.

Java – najboljši za učence s predhodnim znanjem

Java je najpogosteje uporabljen jezik programiranja na svetu. Je odlična priložnost za učenca, če je njegov cilj bogato razumevanje kodiranja. Zaradi večje težavnosti se je potrebno jeziku posvetiti več časa, da bi lahko rekli, da ga obvladamo.

Je primeren za učence s predhodnim znanjem, ki bi radi svoje poznavanje programiranja še izboljšali. Tudi tisti, ki si želijo spoznati Java osnove skozi igro Minecraft, bodo zadovoljni z njim. Primeren je tudi za potrpežljive učence, ki jih ne moti, če morajo trdno primiti miško v roke.

Programski jezik

Lua – za igričarske programerje

Jezik Lua so ustvarili v Braziliji in je razvit zato, da ga vkomponirajo v aplikacije. Vsebuje več splošnih značilnosti, ki se jih lahko uporabi v več programskih problemih. Jezik Lua je najbolj popularen v gamerski industriji, število njegovih uporabnikov pa se neprestano veča.

Je primeren za otroke in najstnike, ki se jezika želijo naučiti hitro, in za tiste, ki jih zanima igričarstvo.

Python – super za začetnike

Jezik Python je dobil ime po komediji Monty Python. Je eden izmed najlažjih jezikov, saj ima poenostavljeno sintakso. Od uporabnika zahteva krajše kode, zato je primeren tudi za začetnike, saj bodo hitro razumeli logiko v ozadju. Jezik med drugim uporabljajo za razvijanje video iger.

Je primeren za otroke in najstnike, ki nimajo veliko časa za učenje, in za tiste, ki jih zanimajo krajše kode, ki so podobne angleškemu jeziku. Zanimiv je tudi za učence, ki so zainteresirani za znanstvena področja, še posebej za umetno inteligenco.

Programski jezik

C++ – za globje razumevanje

Programski jezik se uporablja za razvoj aplikacij, ki so primerne za osebne računalnike. Kljub njegovi težavnosti bo učence napolnil z globjim znanjem programiranja.

Je primeren za najstnike, ki so željni kompleksnega razumevanja programskih konceptov, in za tiste, ki si želijo programirati v gamerski industriji.

C# – za ustvarjanje 3D iger

Ta programski jezik je izredno priljubljen – uporablja se za razvijanje velikega število aplikacij za Windows. Je četrti najbolj zahtevan programski jezik in brez težav se ga lahko naučijo tudi tisti, ki se s programiranjem srečajo prvič.

Je primeren za učence, ki jih zanima razvijanje Windows aplikacij, in za tiste, ki že poznajo jezik Java ter si želijo znanje podobnega jezika.

Programski jezik