S programiranjem otrok prekaša samega sebe

Programiranje je veliko več kot le tehnično znanje. Otrokom omogoča interakcijo z digitalnim svetom na popolnoma nove načine, in sicer tako, da postanejo “ustvarjalci”, ne le “uporabniki”.

Dokazano je že, da znanje programiranja izboljšuje miselne spretnosti, kot dodatne prednosti pa se pokažejo še obvladanje matematike in pisanja. Poleg tega pomaga pri razvijanju kreativnosti in organizacijskih sposobnostih. Ko otroci ustvarjajo izjemne projekte in se sami kot avtorji podpišejo pod njimi, se počutijo bolj samozavestno, verjamejo vase, njihovo pojmovanje tehnologije in tega, kdo je dejansko v njej tisti, ki jo razvija, pa se spremeni.

Kje lahko vaš otrok še prekaša samega sebe, če se uči programiranja?

Digital School Slovenija

Programiranje je zabaven način za učenje matematike

Konvencionalno razmišljanje je vedno predvidevalo, da za programiranje pokažejo interes le tisti otroci, ki imajo močno razvite matematične spretnosti. Dandanes menimo, da je morda ravno obratno. Učitelji in starši govorijo o tem, kako znanje programiranja in kodiranja otrokom pomaga graditi matematične sposobnosti, učenje matematike pa naredi bolj zabavno.

Programiranje izboljša sposobnosti pisanja

Programiranje je nov, kreativen način, ki otrokom omogoča kombiniranje svoje ljubezni do umetnosti s tehnologijo, ki je tu zato, da govori interaktivne zgodbe. Medtem, ko se učijo kodiranja in ustvarjajo svoje lastne projekte, polne zgodb, otroci razvijajo sposobnost pisanja, to pa je izredno zabaven proces.

Programiranje razvija kreativnost

Današnje raziskave kažejo, da je kreativnost sposobnost, ki jo lahko razvijamo in se je učimo od doma ali v službi. Razvoj poteka skozi tri vrednote, ki se jih držimo:

  • strokovnost,
  • celovito razmišljanje,
  • notranja potreba, da bi postal ustvarjalec, ne le potrošnik.

Učenje programiranja se dotakne prav vseh zgoraj omenjenih vrednot in otrokom pomaga pri tem, da sploh ne potrebujejo pomoči staršev, ko se jim pri kakšni nalogi zatakne, to pa lahko navežejo na svoje celo življenje.

Digital School Slovenija

Programiranje spodbuja samozavest

Kot starši si želimo, da bi naši otroci znali uporabljati spretnosti na način, da postanejo pomembni in uspešni v prihodnosti. Želimo si, da bi naši otroci postali samozavestni, samostojni in se razvili v odrasle ljudi, ki se ne bodo ustrašili problemov ter izzivov.

Programiranje povezuje STEM in kreativnost, zato je idealen način, da otroci utrjujejo svoje kritično mišljenje, ki jim bo prineslo svetlo prihodnost. Za dekleta, ki so še vedno v manjšini prisotna na STEM področju, je programiranje odskočna deska, preko katere bodo dobile interes za STEM.

 

Če vaš otrok še ne programira, ni prepozno! Vpišite ga v Digital School in mu pomagajte, da se razvije v uspešnega človeka.