Zakaj je Scratch odlična platforma za učenje programiranja?

Scratch je vizualni programski jezik, ki ga v največji meri uporabljajo otroci po celem svetu. Ta pisan razgiban jezik je sestavljen iz blokov in uporabniku dovoljuje ustvarjanje spletnih projektov, iger, aplikacij ter mnogo drugih stvari. 

En od najzanimivejših dejstev tega vizualnega programskega jezika je vključevanje skupnosti. Ko nekdo zaključi projekt oz. ko uporabnik to želi, lahko svoje kreacije deli z ostalimi člani skupnosti. Skupaj diskutirajo o projektu in iščejo podobne rešitve. Na ta način se uporabniki naučijo sodelovanja v timu, kar jih v veliki meri vodi do boljših rezultatov.

Platforma Scratch podpira učenje v skupini in na to daje velik poudarek. Ustvarjalci menijo, da se na ta način otroci naučijo veliko drugih povezujočih spretnosti ter sposobnosti, ki jih bodo potrebovali tako za programiranje, kot za prihodnost.

Programski jezik Scratch

MIT: »Več otrok naj se nauči programiranja.«

Scratch je razvila skupina MIT Media Lab’s Lifelong Kindergarten v sodelovanju s podjetjem Playful Invention. Organizaciji sta s pomočjo Paule Bonta in Briana Silvermana razvili prvo različico platforme že v začetku novega tisočletja. Inačica je bila na voljo samo za uporabnike računalnikov, ne tudi telefonov.

Od vsega začetka je bila platforma namenjena učenju programiranja za otroke, tekom let pa se je razvijala in postajala vedno bolj intuitivna ter uporabna.

Prednosti učenja z vizualnim jezikom in v skupnosti programerjev

Zavedamo se, da programiranje odpira vrata do uspešne prihodnosti naših otrok. Zavedamo se tudi, da je zgodnje učenje programiranja bolje od kasnejšega, saj bi morali z leti veliko več truda in energije vložiti v to, da bi usvojili znanje, ki ga lahko z lahkoto dojamejo kot otroci.

Iniciative, kot so Scratch, so bile sestavljene na prijateljski in pisan način, kar omogoča otrokom, da hitro razvijejo pomembne kompetence, kot so računalniško mišljenje, algoritemska logika, reševanje problemov in kreativnost.

Prednosti omenjene platforme se ne končajo tu, ampak jih lahko le še dodajamo. Kot del skupnosti uporabnikov otroci sprejemajo povratne informacije, ki jih potrebujejo, da postanejo vedno boljši. V stiku so z drugimi otroki, ki so morda imeli enake težave pri projektu, kot oni, ravno na ta način pa razvijajo svojo sposobnost timskega dela, ene od pomembnejših kompetenc 21. stoletja.

Programski jezik Scratch

Presenečenja, ki nastanejo zaradi dela z bloki

Presenečeni boste, ko boste ugotovili, kako enostavno je lahko programiranje z bloki, ki jih ponuja Scratch. Z zelo intuitivno in uporabniku prijazno platformo, polno barv, ustanovitelji ustvarjajo program, ki olajša celoten proces učenja programiranja.

Napredovanje na zahtevnejše programske jezike, kot so Java, C++ in Python je tako enostavnejše in bolj naravno, kot bi bilo, če prvotne platforme otroci ne bi poznali.

Ne pozabimo omeniti čudovitih in izjemnih rezultatov, ki jih uporabniki ustvarjajo v skupnosti. Brez težav otroci sestavljajo dih jemajoče projekte, ki nastanejo tako, da barvne bloke polagajo enega ob drugemu.

Idealen čas, da vaš otrok spremeni svet

V Digital School se zavedamo pomembnosti znanja programiranja in prednosti, ki jih ponuja omenjeni programski jezik. Čas je, da otrokom ponudimo vse, da si bodo že navsezgodaj začeli ustvarjati svetlo prihodnost. Dajmo jim orodja, ki jih potrebujejo, da spremenijo pogled na svet.

Več o programskem jeziku Scratch si lahko preberete TUKAJ.

Temni spletOtroški Hackathon