4 načini za varno uporabo spleta pri otrocih

Ker se tehnologija razvija, otroci pa so v stiku z njo na dnevni bazi, ima učenje digitalnega državljanstva velik pomen. Smo ena prvih generacij staršev, ki vzgaja digitalne otroke. To so otroci, rojeni v svetu digitalne tehnologije, ki so seznanjajo z računalniki in spletom že od malih nog.

Online svet je postal naš vsakdan, in ravno zaradi tega smo postali manj pozorni na spletno varnost. Tudi odrasli se kdaj pa kdaj znajdemo v situaciji, ko se zavemo, da nekje nismo najbolje odreagirali, zato ni čudno, če se podobno zgodi otrokom. Naučimo jih ne le spletne varnosti, temveč tudi digitalnega državljanstva. Kako? Preberite si spodnje štiri nasvete.

Spletna varnost

Zaščita gesel

En od pomembnejših načinov do spletne varnosti je zaščita gesel za elektronsko pošto in socialne medije. Zaščito gesla mu predstavite na njemu znan način. Ali ima vaš otrok morda skrito kodo, ki jo mora povedati vsak, preden vstopi v njegovo sobo? To je odličen primer, da mu razložite, kaj bi se zgodilo, če bi vsak imel dostop do njegove sobe, ko njega ni, in za sabo zapustil nered.

Razložite mu, zakaj je potrebno, da si za vsak profil sestavi svoje geslo, in zakaj je pomembno, da geslo zadrži zase. Ne sme ga deliti z drugimi prijatelji, še posebej, če uporablja isto geslo za vse svoje spletne račune. Navsezadnje le en korak loči deljenje gesel s spletnim izsiljevanjem.

Spletna varnost

Pogovorite se, kako vzpostavljati online interakcijo

Vedno več komuniciramo preko spleta in vedno manj na štiri oči. To nam po eni strani omogoča spoznavanje novih ljudi iz različnih držav in dojemanje novih kultur, hkrati pa se je potrebno zavedati, da je spletnih izsiljevalcev na svetu malo morje. Pomembno je, da otroku razložite pravila spletnega komuniciranja, da ne bi pristal v slednji omenjeni skupini.

Zapomni naj si spodnje.

  • Kar je enkrat na internetu, se ne da izbrisati.
  • Tisto, kar si ne bi drznil reči v živo, naj ne govori niti na spletu.
  • Pred objavo naj razmisli na posledice.
  • Ne pošilja naj neprimernih fotografij nikomur.

Pomembno je, da z otrokom ohranjate odprt način komunikacije. Tako, kot vas zanima, s kom se druži po šoli, tako vas zanima tudi, s kom ima kontakt preko spleta.

Spletna varnost

Pazi naj se lažnih računov

Predstavite mu težavo lažnih računov, ki lahko hitro privedejo do izsiljevanja. Otroci si lahko ustvarijo lažni profil, saj preko njega objavljajo vse tisto, česar si ne bi drznili objaviti v svojem pravem imenu. To je neprimerna vsebina, kot so nesramni komentarji, sramotne slike itd.

Vaš otrok naj se obnaša kot odgovoren digitalni državljan, zato naj tudi sam poskrbi za varnost. Tako bo dosegel največ pozitivnih rezultatov.

Podpišite tehnološko pogodbo

Zanimiv način za promoviranje digitalnega državljanstva je družinski podpis tehnološke pogodbe. Vanjo zapišite družinska pravila in nasvete, ki bodo pomagali do varne uporabe spleta. Spregovorite o posledicah v primeru kršenja pravil, saj bo le tako lahko otrok vedel, kaj ga čaka, če se ne bo obnašal kot zgleden digitalni državljan.

Tehnologija in digitalni mediji se ne bodo umaknili iz naših življenj. Še več – vedno bližje bodo. In čas je, da se spoprimete s tem na digitalno državljanski način.

Spletna varnost