Učenje programiranja: zabavni načini za otroke

Učenje programiranja je lahko zabavno

Programiranje je, če vprašate že izkušene programerje, zahtevno področje. A ni nujno, da ga tudi otroci tako razumejo. Celoten proces učenja programiranja je lahko za otroke zabaven in sproščen. Vas zanima, kako?

 

Igre, ki razvijajo programersko razmišljanje

Otroci, ki so že pri štirih letih spretni s telefonom ali tablico, bodo uživali ob igranju iger, kot so Kodable, Move the Turtle in Lightbot, ki jim dajejo občutek naravnega toka in intuitivnosti. Z igranjem omenjenih iger bodo kmalu usvojili osnove programske logike in bolje razumeli delovanje računalnika, kar vse vodi k računskemu načinu razmišljanja (computational thinking).

 

Učenje programiranja za najmlajše.

 

Igrajte se, kodirajte

Scratch je učna platforma, ki otroke med 8. in 16. letom spodbuja k ustvarjanju interaktivnih zgodb, iger in animacij. Te so odlično vizualno podkrepljene. Prednost Scratcha ni le velik obseg možnosti za programiranje, temveč tudi skupnost otrok, ki ga uporablja in se ji mladostnik pridruži. Tako lahko igrajo tudi igre in zgodbe, ki so jih sestavili drugi, delijo svoje programe in drugim pokažejo svoje projekte. je programski jezik, ki otroke spodbuja k ustvarjanju interaktivnih zgodb, iger in animacij, ki so odlično vizualno podkrepljene. Prednosti Scratcha niso le razsežnosti, ki jih ima na področju programiranja, temveč tudi skupnost otrok, ki se ji mladostnik pridruži, ko ga začne uporabljati. Tako lahko igrajo in modificirajo igre ter zgodbe, ki so jih sestavili drugi, delijo svoje programe in drugim kažejo svoje kreacije.

 

Učenje programiranja s Scratch

 

Čarovnik, ki s čarovnijo v kodi osvoji princesino srce

CodeCombat  je brezplačna spletna stran, namenjena otrokom, starejšim od 8 let. Skozi igro uči kodiranja v različnih programskih jezikih, kot sta JavaScript in Python. Na začetni stopnji se otrok postavi v vlogo čarovnika, ki z uroki, zapisanimi v kodi (programu), rešuje uganke, se brani pred sovražniki in reši princeso.

 

 

Otroci naj ustvarjajo lastne robote

Lego Mindstorms  je program za desetletnike in starejše. Temelji na vsem dobro znanih lego kockah ter ljubezni do motorčkov, senzorjev in daljincev, ki jih otrok lahko upravlja sam. S pomočjo Mindstorms in nekaj domišljije lahko otrok zgradi robote, ki hodijo in govorijo na njegov ukaz.

 

Ustvarjajo naj »minolovca«

So vaši otroci že velikokrat igrali minolovca, so napredovali in so se že naveličali neprestanega iskanja min? Morda so si zaželeli ustvariti lastno igro! Čas je, da njihove programerske sposobnosti premaknete stopničko više. Na različnih spletnih straneh boste zlahka našli video posnetke, ki otrokom na zabaven način predstavijo programiranje v platformi Java in jih poučijo o orodjih, ki jih potrebujejo za ustvarjanje lastnih iger.

 

Anja Damjanović za Digital School

Bi vašega otroka želeli pripraviti na poklic prihodnosti? Vpišite ga na brezplačno enourno predstavitev naše šole in mi ga bomo navdušili!

 

STEM izobraževanje