Zimske počitnice v Digital School

Tečaj programiranja za otroke v času zimskih počitnic

Ponedeljek, 25.2.

Juhu zimske počitnice so tu! In z njimi prvi zimski tečaj programiranja za otroke v Digital School.

Najbolj zagrizeni bodoči programerji in programerke so prišli že navsezgodaj zjutraj polni želje po novem znanju!

Po uvodnem druženju in spoznavanju nam je učitelj predstavil osnovne pojme, kot je algoritem in kaj programiranje sploh je. Za začetek smo se naučili tudi kaj so zanke, sekvence in koti. Potem smo se usedli za računalnike in uporabili novo znanje tudi v praksi in otroci so naredili svoje prve naloge s pomočjo likov Angry Birds in Plants vs. Zombies v okolju code.org.

Po kosilu smo se odpravili na obisk podjetja D.Labs, kjer smo spoznali čisto pravega programerja, UX oblikovalko ter produktnega vodjo, ki so nam predstavili svoje delo v podjetju. Še enkrat hvala Timu, Evi, Mihi in Katarini za predstavitve in ostalim zaposlenim za gostoljubje.

 

D.Labs

Torek, 26.2.

V torek smo nadaljevali z učenjem in utrjevanjem znanja o zankah. Delali smo tudi svoje prve lastne animacije v Umetniku in igre v okolju Play Lab. Učili smo se tudi o Grace Hopper, programerki, ki je prva zabeležila napako v programu, ki se imenuje bug oz. hrošč. Nato smo tudi sami iskali napake v nalogah, katere smo morali popraviti in ‘nagajali’ eden drugemu, tako da smo spremenili eno podrobnost v kodi, katero je bilo potrebno odkriti in odpraviti.

Po napornem dopoldnevu za računalniki smo odšli v Klub300 na bowling. In ker slika pove več kot tisoč besed…

Bowling

Sreda, 27.2.

V sredo smo tečaj programiranja za otroke začeli z razstavljanjem računalnika, in pogledali, katere komponente ga sestavljajo. Spoznali smo tudi nov pojem – pogojniki. Naučili smo se kaj so ti if – else stavki in se razdelili v dve skupini z imeni Nič in Bumbarji in utrdili novo znanje z igrami s kartami. Naši sosedje so bili verjetno zelo veseli, kadar so Bumbarji dobili točko in le-to praznovali na ves glas!

Popoldne smo se šli še razmigati na kavbojske plese, kjer nam je učiteljica Maja, obuta v prave kavbojske škornje, pokazala osnovne korake in nas naučila kratko koreografijo.

 

Četrtek, 28.2.

V četrtek smo šli v WOOP! Končno!

Mislim, da smo se pred tem še nekaj učili o gnezdenih zankah, ampak težko rečem zagotovo, saj smo šli v WOOP!

Woop

Petek, 1.3.

Zadnji dan počitnic smo začeli s predavanjem o varnosti na internetu, saj želimo, da se otroci naučijo uporabljati internet odgovorno. Med drugim smo se naučili katerih podatkov ne smemo deliti, česa ne smemo objavljati, nevarnosti družbenih medijev, o kraji identitete in podatkov ter pogovarjali o problematiki ustrahovanja vrstnikov preko spleta. Ogledali smo se tudi kratek film, ki prikazuje zakaj ne smemo nikoli podati osebnih informacij, če nismo prepričani, da je stran verodostojna.

Po kratkem odmoru za krofe smo se vrnili v učilnico in začeli delati samostojne projekte, katere smo predstavili staršem in razložili, katere ukaze smo uporabili in kako delujejo. S predstavitvijo projektov se je zaključil tečaj programiranja za otroke v Digital School. Otroci so se naučili osnovnega rokovanja z računalnikom, varnosti na spletu ter osnov programiranja.

Hvala vsem tečajnikom za nepozaben teden in upamo, da se kmalu spet vidimo!

tečaj programiranja za otroke

hrana za programiranje