Kaj morate kot starš vedeti o temnem spletu?

Verjetno vedo vaši otroci o temnem spletu (ang. dark web) veliko več kot vi, zato je že skrajni čas, da se o tej temni plati interneta podučite tudi vi. Dark web je zlobni dvojček spletnega svetovnega portala www. Se vam sliši zanimivo? Berite naprej.

Temni splet deluje pod površjem spleta, ki smo ga navajeni. Pod površjem interneta, ki ga uporabljamo vsakodnevno in preko katerega imamo dostop do različnih brskalnikov, kot so Chrome, Safari in podobno. A ta nam znana plat interneta predstavlja zgolj 4 % celotnega spleta. Predstavljajte si ledeno goro v morju, kjer je majhen del vrha viden, večji del pa skrit pod morskim dnom. Spodnji del ledene gore je temni splet.

Temni splet

Kaj je razlika med temnim in globokim spletom?

Večina globoke spleta ni niti temna, niti nevarna. Je preprosto nedostopna y navadnimi brskalniki. Mednje spadajo vladni skrivni dokumenti, interni komunikacijski sistemi določenih organizacij …

Kje se zatakne? Pri najglobjih delih spleta. Ti deli globokega spleta so nevarni. Do njih lahko dostopamo samo po posebnem protokolu, ki obstaja ločeno od javnega, površinskega spleta. To imanujemo temni splet.

Kdo uporablja temni splet?

Dark web uporablja skrite sisteme različnih serverjev, ki omogočajo uporabnikov, da se povežejo s kriminalnimi, nevarnimi ali drugimi podobnimi aktivnostmi. Najpogosteje uporabniki temni splet uporabljajo za:
– trgovanje s prepovedanimi substancami oz. drogami,
– trgovanje z ilegalnim orožjem,
– najem ostrostrelcev za umor nekoga,
– plačilo počitnic, ki nudijo spolni odnos z otroki in še mnogo drugega.

Temni splet

Kako se uporabniki povežejo na temni splet?

Zelo, zelo enostavno. Četudi je skrit v globinah spleta, čez čas ugotovimo, da je v bistvu svetu viden, saj je za dostop do njega potrebnih le par enostavnih korakov. Z naloženim brskalnikom TOR (krajšava za the onion router) si na svoje omrežje z daljšim brskanjem naložite vedno več skrivnostnih slojev kod, zato čez čas nihče ne more več vedeti, iz kje prihajate.

Kolikšna je verjetnost, da moj otrok brska po temnem spletu?

Večina otrok v mlajših letih temnega spleta ne mara. Na njem navsezadnje ni socialnih omrežij, ni prijateljev. A z leti ga lahko izkoristijo za majhne nelegalne prekrške.

Velik faktor pri širjenju temnega spleta med mladimi igra radovednost. Otroci se radi učijo in raziskujejo, zato je normalno, da si želijo spoznati tudi ta svet. Kot starš smo odgovorni, da otroku to prepovemo, saj igranje na temnem spletu ni nekaj, kar bi vodilo v svetlo prihodnost.

Kako naj vem, ali moj otroka brska po temnem spletu?

Na temni splet lahko otrok dostopa z brskalnikom TOR. Poskrbite, da boste takšne in podobne brskalnike na vašem domačem računalniku blokirali. Pobrskajte po računalniku, ali je bil TOR kadarkoli naložen, in ga nemudoma izbrišete. Razložite otroku, zakaj ste to storili, ter mu predstavite nevarnosti takšnega početja. Poskusite izvedeti, zakaj si ga je prvenstveno sploh naložil.

Vedno več ljudi je seznanjenih s temnim spletom, zato je tudi pri »navadnih smrtnikih« vedno bolj pogost. Nič čudnega, da se prej ali slej znajdejo tudi otroci pred njim, zato bodite pripravljeni na odprt in iskren pogovor, ki lahko reši otrokovo prihodnost.