8 razlogov, zakaj bi se moral vsak otrok učiti programskega jezika Python

V svetu, ki neprestano napreduje in postaja vse bolj tehnološko zahteven, je službo smiselno iskati na področju, ki zahteva računalniška znanja. Pri tem, ali bodo naši otroci v prihodnosti zaposljivi ali ne, imamo ogromno besedo tudi mi – njihovi starši. Pa si poglejmo, zakaj je potrebno svojega otroka preusmeriti v učenje programskega jezika – v učenje Pythona.

Učenje Pythona je pomembna veščina

V digitalnem svetu, kjer se vsi vsak dan selimo na spletne vsebine, je znanje programiranja še kako potrebna veščina. Postaja, namreč, tako pomembna, kot je sposobnost kuhanja, razpolaganja z denarjem, poznavanje etičnih načel, itd. Ravno zaradi tega bi morali starši spodbujati svoje otroke, da se že v ranih letih pripravijo na uspešno prihodnost.

Učenje Pythona je primerno za otroke, saj ti vpijajo kot spužve

V nasprotju z odraslimi, je način, s pomočjo katerega se otroci učijo, več kot briljanten in zavidljiv. Nekateri psihologi trdijo, da so otroci kot spužve, ki neprestano vpijajo informacije. Če se nam učenje Pythona zdi izredno zahtevno, verjemite, da našim otrokom ta aktivnost predstavlja mačjo malico.

Učenje Pythona je koristno za otroke

Učenje Pythona je enostavno tudi za začetnike

Python velja za programski jezik, ki je izredno neposreden, saj se ga enostavno bere. Prednost Pythona je tudi v tem, da ideje hitro pretvori v realnost. 

Poznavanje Pythona je na trgu dela izredno priljubljeno

Četudi se strinjamo, da je kdaj pa kdaj potrebno pustiti otrokom, da se igrajo in svoja otroška leta preživljajo na sproščen način, učenje Pythona ali katerega drugega programskega jezika ni nekaj, kar bi jim to oteževalo. Otroci, ki se že od ranih nog začnejo učiti programski jezik Python, bodo v odraslih letih bolj konkurenčni na trgu dela.

Učenje Pythona izboljša otrokovo šolsko uspešnost

Med procesom učenja Pythona otrok utrjuje veliko kompetenc – logično mišljenje, kreativne sposobnosti, abstraktne ideje, itd. Ta prenosljiva znanja lahko kasneje uporabi tudi v akademskem prostoru, predvsem pri matematiki in angleščini. Način razmišljanja »problem-rešitev« je izredno priljubljena ne zgolj pri programiranju, temveč tudi na drugih življenjskih področjih.

Učenje Pythona pričara bolj zabavno matematiko

Podatek, da ima veliko učencev v osnovi in srednji šoli z matematiko ogromne težave, ni presenetljiv. A brez, da bi se sploh zavedali, učenci med učenjem Pythona razvijajo kompetence, ki jim pomagajo tudi pri urah matematike – predvsem logične in računske.

Učenje Pythona izboljša kreativnost

Poznavanje Pythona izboljša še kako pomembna računalniška znanja

Kaj je razlika med igranjem igric in učenjem programiranja? To, da lahko otroci pri slednjem na koncu dneva več pokažejo. Z učenjem Pythona se otroci dodobra spoznajo tudi s tipkovnico, miško in programsko opremo, kar pa nikakor ni slabo, če boste v družini kdaj morali formatirati računalnik in boste potrebovali njihovo pomoč, kajne? 

Programski jezik Python izboljša kreativnost

Če ste mnenja, da je programiranje suhoparna aktivnosti, se še kako motite. Programiranje je kreativna aktivnost, ki otroku omogoča testiranje računalniških meja. Programerji imajo velikokrat nalogo, da ustvarijo nekaj novega, kot je spletna stran ali mobilna aplikacija. Če se otroci učijo programskega jezika Python že v zgodnjih letih, spoznavajo hkrati tudi svojo kreativno plat.

Ste še v dvomih, ali bi svojemu otroku ponudili možnost učenja Pythona ali ne? Mogoče vas bo dodatno prepričala tudi ta povezava.

Minecraft v šoli