Za nami je prvi Otroški Hackathon

Po prvem šolskem letu uspešnega delovanja Digital School smo za udeležence tečaja pripravili Otroški Hackathon – maraton inovativnih idej in njihovih implementacij. 

Prostori Triglav Labs v Ljubljani so bili dva popoldneva zapolnjeni z mladimi bodočimi programerji, ki so svoje ideje in znanje, pridobljeno med obiskovanjem tečajev, pokazali staršem in drugim radovednežem.

Otroški Hackathon je prvi dan v svoje kroge povabil mlajše udeležence tečajev, drugi dan pa so se ga udeležili starejši učenci, ki so svojim staršem predstavili zahtevnejše projekte. Otroški Hackathon je rezultat inovativnega razmišljanja in timskega dela, ki skupaj z znanjem programiranja na plano prineseta zanimive produkte, na katere so sodelujoči lahko ponosni.

Otroški Hackathon

Kako se je vse skupaj začelo? V maju so se udeleženci tečajev razdelili v skupine po tri osebe. Skupaj so morali stremeti k istemu cilju, in sicer – z znanjem, ki so ga pridobili v tem šolskem letu, so morali ustvariti igro, animacijo ali mobilno aplikacijo ter jo v dveh minutah in pol predstaviti svojim staršem in ostalim poslušalcem. Vsak izmed otrok v skupini je imel svojo nalogo. En je občinstvu predstavil programske koncepte, drugi je igro oz. produkt uporabljal, tretji pa je gledalcem razložil, zakaj so se lotili tega projekta. Po vsaki predstavitvi so bili otroci deležni vprašanja svojega učitelja, aplavza in pohvale.

Matija Torlak, ustanovitelj Digital School d.o.o., je, tako kot celo šolsko leto, v uvodnem govoru poudaril inovativnost kot vrednoto. Otroke je spodbudil, da so napake, ki jih naredimo med delom in poskušanjem, dobrodošle. Pomembno je, kako jih dojemamo in kaj naredimo z njimi. »Napako pozdravi in se ji nasmej. Naslednjič pa je ne ponovi,« je mnenja Torlak. To je bilo tudi eno od vodil na letošnjem Otroškem Hackathonu.

Z znanjem in načinom dela, ki ga uporabljamo na tečajih programiranja, spodbujamo otroke in mladostnike k neodvisnosti pri reševanju problemov in suverenosti pri uporabi kateregakoli programskega jezika, spodbujamo sodelovanje, učimo otroke bontona obnašanja na spletu in spodbujamo otroke ter mladostnike za delo v skupinah.

Otroški Hackathon je odlično pokazal zgoraj omenjeno, saj so otroci dokazali, da lahko stopijo skupaj in pripravijo odlične izdelke v izredno kratkem času. Tako smo v predstavitvah na platformah Scratch in Code videli različne igre in aplikacije, ki so odraz otroške domišljije. V igrah so v glavnih vlogah nastopali pingvini, kralji, zmaji, rakete, vesoljci, medvedi in še mnoga druga znana (in manj znana) bitja. Vsako od njih je imelo nalogo – umikati se pošastim, bombam, strelom, skakati čez ovire, premikati se, brez da bi se dotaknili drugega predmeta … Priča smo bili projektom s svojimi junaki ter odličnim predstavitvam, preko katerih so otroci vadili tudi javno nastopanje in razvijali samozavest.

Otroški Hackathon

Po koncu predstavitev so si vsi otroci zaslužili aplavz, saj v Digital School verjamemo, da ni le enega zmagovalca, temveč so vsi, ki so sodelovali, vredni pohvale.

Bodoči programerji so tisti, ki bodo zapolnjevali velike vrzeli na trgu dela na področju programiranja, saj se ocenjuje, da bo do leta 2020 v Evropski Uniji primanjkovalo 900 tisoč usposobljenih zaposlenih iz informacijskih komunikacijskih tehnologij. Programiranje je prihodnost. Je način za razvijanje logičnega in kreativnega mišljenja ter način, preko katerega se otroci naučijo timskega dela in reševanja problemov. Pridobljeno znanje jim ne bo služilo le tekom kariere, temveč ga bodo lahko kakovostno uporabili tudi v privatnem življenju, saj bodo s tečaji pridobili vsesplošno zaželene kompetence.

Prvo šolsko leto je za nami in verjamemo, da je pred nami še veliko uspešnih let, v katerih bomo razvijali kader prihodnosti. Pridružite se nam.