Zakaj učenje programiranja prinese svetlo prihodnost?

Čez nekaj let bomo prišli do situacije, ko bo znanje programiranja skoraj tako neizogibno, kot jutranja kava pred službo. Programiranje je namreč postalo tako zaželeno, da ga imenujejo tudi abeceda digitalne dobe. Znanje računalništva bo kmalu postalo nujno znanje, kot so to angleščina in matematika. Na kratko – kodiranje je osnovna pismenost digitalne dobe. Je, na žalost, ena od spretnosti, ki jo je marsikdo v ranih letih pogrešal.

Digital School

Zaradi takšne napovedi lahko tudi sklepamo, da je za prihodnost izredno pomembno, da se otroci naučijo programiranja, saj bodo delovna mesta programerjev v nekaj letih prednjačila pred vsemi drugimi. A kljub temu britanska raziskava priča o tem, da trenutno kar 40 % Britancev ni digitalno pismenih, kar je zaskrbljujoč podatek.

Medtem v Avstraliji izvajajo raziskave, ki govorijo o tem, da kar 60 % študentov dosega znanje programiranja in bi v naslednjih 15 let brez težav lahko posegli po takšnih delovnih mestih. Prihodnost je programerska, je tehnološka, in temu je potrebno stremeti.

Nikoli ni prepozno za začetek. V osnovi smo mi in so tudi naši otroci rojeni “digitalci” – če ta blog berete na računalniku ali na telefonu, ne pa v natisnjeni obliki, to priča zgoraj omenjeni tezi.

Sledijo trije razlogi, zakaj kodiranje pomaga k zaposljivosti v prihodnosti.

Digital School

Povpraševanje in ponudba

Po raziskavah analitičnega podjetja v letu 2015 je bilo na svetu kar 7 milijonov delovnih mest, ki so zahtevala programerske sposobnosti. Ne le to – priložnosti na tem trgu rastejo kar 12 % hitreje kot na splošno na trgu dela. Programiranje je postalo bistveno tudi na drugih področjih, kot v medicini ali v pravu.

Za vsakršno podjetje je pomembno, da ima dobro programersko zaledje. Osnovno zavedanje kodiranja pomeni, da posedujete spretnosti, ki jih bo potrebovalo veliko podjetij.

Finančna stabilnost

Vsak dan vedno več podjetij investira v tehnološko infrastrukturo, raste pa tudi število podjetij, ki ponujajo izobraževanja na temo programiranja. Ocenjujejo in napovedujejo, da bodo programerji v kratkem dosegali najmanj dvakrat večjo plačo od povprečne v državi.

Zgoraj omenjena raziskava je prišla tudi do zaključka, da če želite prejemati visoko plačo, se morate naučiti programiranja.

Digital School

Trening možganov

Kodiranje ni več spretnost, ki je rezervirano zgolj za programerje in inženirje. Če menite, da programiranje ni ravno vaše področje, je skrajni čas, da se ga dotaknete in spoznate z osnovami. Kodiranje namreč razvija računalniško razmišljanje, sistemsko reševanje problemov in logiko. Osnovno znanje programiranja bo povečalo potencial, da vas bodo na delovnem mestu cenili in spoštovali. Prav tako izboljša vaše miselne sposobnosti, hitreje se boste učili in možgane neprestano držali pokoncu. Se vam to ne zdi nekaj, kar bi potrebovali?

Anja Damjanović za Digital School

Ne pozabite poskrbeti za prihodnost svojega otroka že zdaj! Vpišite ga v Digital School. PRIJAVNI OBRAZEC

Učenje Pythona - prednosti za otroke